Germania: Şeful serviciului de informaţii interne a fost demis după comentariile cu privire la incidentele de la Chemnitz
Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (Biroul pentru protecţia Constituţiei, BfV), Hans-Georg Maassen, a fost demis din funcţie, a anunţat marţi serviciul de presă al guvernului federal, în urma scandalului declanşat de acuzaţiile privind legături prea strânse cu extremiştii de dreapta, transmite AFP.
''Funcţia de preşedinte al Biroului pentru protecţia Constituţiei va fi reatribuită. Dl. Maassen va fi pe viitor secretar de stat în Ministerul de Interne'', precizează comunicatul emis după o reuniune a cancelarului Angela Merkel cu principalii săi parteneri de coaliţie, Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU) şi Partidul Social Democrat (SPD).
După mai multe zile de controverse în interiorul coaliţiei, Angela Merkel a decis marţi demiterea din funcţie a şefului serviciului de informaţii interne.
Maassen a fost susţinut până la sfârşit de ministrul de interne, Horst Seehofer, aflat el însuşi în divergenţe cu politica Angelei Merkel în materie de migraţie, şi care a salutat ''competenţele'' şefului BfV.
Hans-Georg Maassen, în vârstă de 55 de ani, s-a aflat în centrul unor controverse începând din 7 septembrie, după ce a dezminţit existenţa unor ''vânători colective'' de străini, denunţate de cancelar după manifestaţiile împotriva migranţilor, desfăşurate la apelul extremiştilor de dreapta la Chemnitz.
Şeful BfV dăduse atunci asigurări că o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale pe acest subiect era falsă, deşi aceasta era reală.
La modul general, Maassen este criticat pentru legături presupuse a fi prea apropiate cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Presa îl acuză că a transmis acestei formaţiuni informaţii confidenţiale, ceea ce Maassen a dezminţit în mod oficial.
El a fost însă şi obiectul unor critici virulente din partea social-democraţilor. ''Dna Merkel trebuie în prezent să clarifice situaţia guvernului. Dl. Maassen trebuie să plece şi vă spun că va pleca'', a declarat la sfârşitul săptămânii trecute şefa SPD, Andrea Nahles, care a participat la reuniunea de marţi.
Un recent sondaj realizat de Civey a arătat că 58% dintre germani nu au încredere în serviciile de informaţii pentru a asigura securitatea ţării.
Dincolo de problema relaţiei cu extremiştii de dreapta, serviciile sunt puse sub semnul întrebării din cauza mai multor rateuri în supravegherea jihadiştilor.
În schimb, AfD consideră că Maassen este ţinta ''marilor partide'' doar pentru că a criticat politica guvernului cu privire la migraţie.
Pe plan politic, criza declanşată în jurul lui Maassen este încă o ilustrare a fragilizării în creştere a şefei guvernului federal, al cărei mandat se anunţă a fi ultimul.
În ediţia online, săptămânalul Der Spiegel spera că marţi va fi luată o decizie cu privire la Maassen, pentru ieşirea din ''paralizie'' a guvernului, a cărui putere ''se evaporă tot mai mult' '.AGERPRES