Germania: Schulz afirmă că, dacă va deveni cancelar, nu va majora bugetul militar
Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a declarat luni că, dacă va deveni cancelar în urma alegerilor federale din septembrie, va fi favorabil mai degrabă inițiativelor de dezarmare decât creșterii cheltuielilor militare, fostul președinte al Parlamentului European respingând presiunile exercitate în acest sens de noua administrație americană, transmite Reuters.
Întrebat, într-o întâlnire cu asociația presei străine de la Berlin, dacă un eventual guvern condus de SPD ar putea pune în discuție calitatea Germaniei de membru al Alianței Nord-Atlantice, Schulz a declarat că 'suntem un membru puternic și de încredere al NATO'.
'Ceea ce ne trebuie nu este o spirală ascendentă a înarmărilor, ci mai degrabă inițiative de dezarmare', a adăugat el.
Germania este presată de administrația americană a lui Donald Trump să majoreze bugetul de apărare pentru a atinge ținta de 2% din PIB convenită la nivelul NATO, iar cancelarul Angela Merkel a declarat angajamentul Berlinului față de acest obiectiv.
Comentariile lui Martin Schulz indică, dimpotrivă, că un guvern dominat de SPD ar putea opune rezistență presiunii Statelor Unite de a majora cheltuielile de apărare. Potrivit liderului SPD, atingerea pragului de 2% din PIB 'ar însemna o povară financiară substanțială pentru Germania'.
'Dacă interpretez corect, ceea ce s-a spus este că acest (obiectiv) este unul spre care să aspirăm', a afirmat Schulz, menționând că niciun guvern pe care l-ar conduce nu ar crește cheltuielile militare.
'Nu mi se pare că este un obiectiv prioritar al politicii externe germane acela de a cheltui 20 de miliarde (de euro) sau mai mult pe an pentru a atinge această țintă, iar la final să avem o politică în care, în centrul Europei, să existe o armată înarmată până-n dinți', a mai spus liderul social-democrat.
SPD a purtat discuții exploratorii cu privire la posibilitatea formării unei coaliții după alegerile din septembrie cu partidul Die Linke, stânga radicală, care a cerut înlocuirea NATO cu o alianță din care să facă parte și Rusia.
La sfârșitul lunii martie, SPD a suferit primul regres electoral sub conducerea lui Martin Schulz, alegătorii din landul Saar votând masiv pentru conservatorii dnei Merkel de teama unei noi alianțe între social-democrați și Die Linke.
Întrebat de Reuters dacă această înfrângere înseamnă că SPD are nevoie să-și clarifice opțiunea preferată de coaliție, Schulz a răspuns scurt: 'Nu'. 'Vreau să devenim cel mai puternic partid din această țară și oricine, după alegeri, vrea să intre în guvern este binevenit' la discuții, a mai spus Schulz, la insistențele jurnaliștilor legate de îngrijorările unor votanți despre asocierea SPD cu stânga radicală.
AGERPRES