Germania: Peste 300.000 de solicitanți de azil de la începutul lui 2015; record de 79.000 de cereri în iulie
În Germania au fost înregistrați peste 300.000 de solicitanți de azil de la începutul acestui an, scrie cotidianul Die Welt, citând cifra avansată în teleconferința avută joi de miniștrii de interne din cele 16 landuri pentru a discuta despre afluxul fără precedent de cereri de azil, informează AFP.
Cifra este net superioară celei indicate de Oficiul federal pentru imigranți și refugiați (BAMF), care a înregistrat 258.000 de cereri. Potrivit Die Welt, diferența se explică prin faptul că statisticile landurilor nu au fost încă transmise la nivel federal și, prin urmare, nu au fost luate în calcul de BAMF.
Recent, BAMF a revizuit estimarea pentru 2015 privind numărul de solicitanți de azil, de la 450.000 la 500.000.
În 2014, Germania a primit 202.000 cereri de azil, cu 60% mai multe decât în anul anterior.
Potrivit cotidianului Tagesspiegel, 'cifre interne' al Oficiului ar indica însă 600.000 de solicitanți de azil în 2015.
Vineri, președintele BAMF, Manfred Schmidt, s-a referit la un aflux 'record' pentru o singură lună, iulie, de 79.000 de solicitanți de azil, veniți mai ales din Siria, Irak și Afganistan.
Dezbaterea tot mai aprinsă privind imigrația a scindat eșicherul politic din Germania. Uniunea Creștin-Socială (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a cerut săptămâna trecută guvernului să dubleze sprijinul financiar acordat landurilor, pentru a face față presiunii în creștere asupra serviciilor publice.
Se estimează că, în 2015, cheltuielile landurilor cu procesarea cererilor și cu cazarea imigranților se vor dubla față de anul trecut, de la 2,2 miliarde de euro la 5 miliarde de euro.
Liderul CSU și prim-ministru al Bavariei, Horst Seehofer, susține desemnarea ca țări sigure de origine a încă trei state balcanice, Albania, Kosovo și Muntenegru (pe lângă Serbia, Macedonia și Bosnia), pentru ca solicitările de azil din partea cetățenilor lor să fie considerate neîntemeiate, iar aceștia să fie deportați rapid.
Împotriva poziției dure a lui Seehofer s-au ridicat însă Verzii, din opoziție, care au denunțat recenta propunere a liderului CSU de deschidere a unor tabere de deportare în apropierea graniței cu Austria. AGERPRES