Germania: Partidul anti-imigrație AfD și-a făcut intrarea în alte trei parlamente regionale
Partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă) și-a făcut intrarea duminică în alte trei parlamente regionale, confirmând statutul său de forță influentă la Berlin și anunțând o perioadă de incertitudine pentru peisajul politic al țării, relatează agenția DPA. * Germania/alegeri de land: Dreapta populistă AfD ar fi obținut între 10 % și 23 % (sondaje)
Exit poll-urile de la alegerile regionale de duminică au confirmat ceea ce se anticipa de luni de zile — AfD a intrat în parlamentele din trei landuri, stabilindu-se ca o veritabilă putere în estul țării.
Partidul dreptei populiste a obținut 14,9% din voturi și 11%, respectiv, în landurile din sud-vest Baden-Württemberg și Renania-Palatinat — mai mult decât dublu față de 5% necesar pentru a intra în parlament — și un scor spectaculos de 24% în landul (stat federal n.r.) din est Saxonia-Anhalt.
"Astăzi... a fost marcată ziua în care AfD a devenit o forță statornică parlamentară în țara noastră", a declarat Joerg Methuen, principalul candidat AfD în Baden-Württemberg.
Pe fondul nemulțumirii populare față de sosirea a aproximativ 1 milion de migranți în 2015 și insistența cancelarului Angela Merkel de a menține frontierele Germaniei deschise, partidul AfD a ieșit din alegeri cu un sprijin mai mare decât au indicat sondajele, notează DPA.
Partidul a reușit "să canalizeze opoziția extrem de emoțională față de politicile lui Merkel privind refugiații promițând o schimbare" de curs, a declarat institutul pollster Forschungsgruppe Wahlen (FGW) într-un comunicat duminică noapte.
Experții afirmă că rezultatele sunt un cui în sicriu pentru statu-quo-ul politic de lungă durată al Germaniei în care două partide majore — CDU a lui Merkel și social-democrații de centru-stânga — formează coaliții între ele sau cu aliați mai mici strâns aliniați, mai notează agenția germană de presă.
"Alegerile sunt un alt pas important într-un proces subtil și persistent de schimbare structurală în politica germană", a declarat economistul-șef
la ING Carsten Breski, adăugând că rezultatele pentru AfD marchează "sfârșitul imunității Germaniei la populism".
Exit-poll-urile de duminică au arătat că 17% din alegătorii AfD în landul sărăcit din est Saxonia-Anhalt au fugit de la CDU a lui Merkel.
Trecerea de la anti-euro la un mesaj anti-imigrație pare să fi stabilit AfD ca forță politică.
Înainte de duminică, AfD ocupa deja locuri în cinci parlamente regionale — Saxonia, Brandenburg și Turingia din fostul Est și în statele-oraș Hamburg și Bremen. Acum Alternative für Deutschland este reprezentată în jumătate din cele 16 state federale ale Germaniei.
Niciun alt partid politic principal nu și-a exprimat dorința de a forma o coaliție cu AfD, dar după cum s-a văzut cu alte partide ale dreptei populiste în alte țări europene precum Italia și Franța, AfD ar putea obține o influență semnificativă în opoziție, adaugă DPA.
La rândul ei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel a suferit o înfrângere în două landuri, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne.
Conservatorii cancelarului Merkel au fost învinși îndeosebi în fieful lor istoric, Baden-Württemberg (vest), unde ar fi obținut 27,5 % din voturi.
Potrivit exit-poll-urilor, partidul dnei Merkel a fost devansat de ecologiști, ''Verzii'', care ar fi obținut 32,55 % din voturi, după o campanie dominată de preocupările germanilor în legătură cu afluxul de refugiați.
CDU a exclus orice modificare a politicii cancelarului german în legătură cu refugiații.
"Eu nu văd așa ceva", a declarat secretarul general al CDU Peter Tauber după alegerile ce au avut ca rezultat creșterea sprijinului pentru Alternativa pentru Germania anti-imigrație, adaugă agenția DPA.
AGERPRES