Germania oferă Republicii Moldova sprijin pentru securitatea energetică. Cum vor fi folosiți banii
Autoritățile germane acordă un sprijin bugetar nerambursabil, de 40 de milioane de euro, Republicii Moldova. Banii vor fi oferiți drept compensații în luna noiembrie pentru populația afectată de criza energetică.
Acordul a fost semnat în cadrul unui eveniment la care au participat oficiali din ambele țări. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, Marcel Spatari, contribuţia financiară nerambursabilă va acoperi cheltuielile pentru plata aproape integrală a compensațiilor la energie pentru luna noiembrie.
,,Ca și alte țări din regiune, Moldova trece printr-o perioadă foarte dificilă în contextul războiului în țara vecină, în Ucraina. Am văzut prețurile pentru gaz că au crescut semnificativ în ultimul an. Mai recent, furnizarea de energie electrică a fost sistată că noi trebuie să procurăm energia electrică de pe piața liberă. Respectiv, prețurile sunt mult mai înalte, din acest motiv, noi, ca și națiune, ne-am asumat angajamentul să economisim energia electrică și comparativ cu anul precedent, ne-am asumat angajamentul să oferim asistență mai țintită pentru populație”, a declarat ministrul.
Mai exact, asistența mai țintită pentru populație, despre care a vorbit ministrul, se referă la oferirea compensațiilor, dar și înregistrarea oamenilor pe platforma compensatii.gov.md în vederea primirii acestora.
Presiunea de pe umerii familiilor
,,Noi nu ne vom limita doar la această iarnă. Evident, trebuie să răspundem la provocările imediate cu care ne confruntăm la presiunea care este pusă pe umerii familiilor. Însă țara noastră este din punct de vedere structural-vulnerabilă în sectorul energetic. Respectiv, acest instrument care a fost creat acum pentru contextul de acum va rămâne pentru o perioadă lungă”, a menționat Marcel Spatari.
Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Uebber, a menționat că țara sa va continua să sprijine Republica Moldova atât în această situație, cât și în procesul de integrarea europeană.
„Creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului neprovocat și nelegitim de agresiune al Rusiei în Ucraina duce la aceea, că multe gospodării din Moldova trebuie să plătească o parte semnificativă din venitul lor pentru energie. Aceasta este o povară enormă pentru multe gospodării. Suntem bucuroși să putem fi alături de prietenii noștri moldoveni în aceste vremuri dificile. Cu cele 40 de milioane de euro, susținem Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care ajută în special gospodăriile care au cel mai mult nevoie de el”, a punctat reprezentanta Germaniei.
Compensații pentru plata facturilor
Recent, conducerea Executivului de la Chișinău a anunțat că, în perioada noiembrie 2022-martie 2023, moldovenii vor primi compensații pentru facturile gazelor naturale, energiei termice și ale celor electrice.
,,Compensațiile vor fi oferite direct în factură și constituie 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut”, au precizat oficialii din țara vecină.
Susținere energetică din partea UE
Anterior, Uniunea Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova un pachet suplimentar de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro.
„Noi ne vom asigura că facem tot posibilul ca să faceți față acestei crize. Iată, de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru Republica Moldova, de 250 de milioane de euro, vor fi acordați în caz de necesitate ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz”, a anunțat șefa Comisiei Europene.
Aflată în timpul unei vizite în țara vecină, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai declarat că 840 de milioane de euro sub formă de împrumuturi sau granturi au fost transmise în ultimul țării vecine din partea Uniunii Europene.
Sursa: adevarul.ro