Germania nu își revine. Guvernul de la Berlin anunță că economia țării va scădea în continuare

Germania nu își revine. Guvernul de la Berlin anunță că economia țării va scădea în continuare

Se prevede ca economia Germaniei să se micșoreze cu 0,2% în 2024, afirmă Robert Habeck, ministrul Economiei.

Economia Germaniei continuă să scadă anul acesta/FOTO: Shutterstock

Economia Germaniei continuă să scadă anul acesta/FOTO: Shutterstock

Acesta ar fi al doilea an în care economia germană se micșorează, după ce anul trecut a fost cea mai slabă dintre țările din zona euro , cu o scădere de 0,3% a produsului intern brut.

Cererea internă și externă tot mai slabă, ratele dobânzilor tot mai ridicate și costurile energetice mari provocate de războiul din Ucraina, toate au afectat producția germană.

„Acest lucru se întâmplă pe fondul unor provocări geo-economice majore. Germania și Europa sunt prinse în mijlocul crizelor dintre China și Statele Unite și trebuie să învețe să se afirme”, afirmă Robert Habeck, ministrul Economiei.

Volkswagen , cel mai mare producător auto din Europa, trece prin mai multe provocări, cum ar fi cererea tot mai slabă de mașini electrice, dar și concurența crescută din partea Chinei. Habeck a subliniat faptul că o posibilă victorie a candidatului Donald Trump la alegerile din 2024, din SUA, ar putea afecta și mai mult industria auto germană.

Totuși, ministrul se arată optimist și afirmă că în 2025 va urma o creștere de 1,1% datorită scăderii inflației și a dobânzilor mai mici, iar pentru 2026, o creștere cu 1,6%.

Această creștere s-ar produce în urma unor măsuri propuse de guvern, și presupun scutiri de taxe pentru firmele care fac investiții, stimulente oferite persoanelor în vârstă dar și muncitorilor străini calificați pentru a le motiva să rămână în câmpul muncii și prețuri mai mici la energie pentru industrie.

„Economia va crește mai puternic”, spune Habeck.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani