Germania: Mii de persoane la Leipzig pentru a protesta față de migranți
Mii de persoane, care au răspuns la apelul unei mișcări islamofobe, s-au adunat luni seară la Leipzig, în fostul RDG, pentru a protesta față de sosirea masivă a refugiaților, în timp ce germanii sunt scandalizați de violențele atribuite migranților la Koln de Anul Nou, transmite AFP. Sub ploaia în rafale, manifestanții și contramanifestanții au fost ținuți la distanță de un important dispozitiv polițienesc și de tunuri cu apă, în centrul orașului.
Pe pancartele purtate, adversarii politicii de deschidere față de refugiați dusă până în prezent de cancelarul Angela Merkel au dat drumul furiei lor xenofobe. "Islam = teroare", se putea citi, sau "Refugiații nu sunt bineveniți", iar ca desen pe fundal umbrele a trei bărbați înarmați cu cuțite care urmăresc o femeie.
Ei s-au referit la valul de agresiuni comise la câteva sute de kilometri distanță, la Koln (vest), în seara de 31 decembrie, puse de seama migranților, în special arabi. Aceste violențe au avut ca victime femei, multe agresate sexual de tineri beți, situație ce a scandalizat Germania.
Manifestanții din Leipzig au răspuns la apelul lansat de Legida, numele local al mișcării islamofobe Pegida care defilează, de peste un an, în fiecare luni seară la Dresda, la circa o sută de kilometri spre est. "Legida, împreună pentru Germania, țara, pacea și păstrarea culturii germane", se putea citi pe un panou uriaș.
În mod excepțional, militanții Pegida s-au alăturat luni celor din Legida pentru a marca împlinirea unui an de la apariția acestei mișcări.
Aceste slogane au vizat-o în special pe cancelarul Angela Merkel, a cărei politică de primire generoasă a refugiaților este în momentul de față atât de contestată încât a fost nevoită să îi schimbe cursul.
"Expulzați!", "Rezistați!", "Merkel trebuie să plece!", au scandat unii dintre manifestanții de la Leipzig.
Până în prezent, Pegida a rămas o mișcare cu precădere locală, care nu a reușit să se răspândească în afara Saxoniei, land al cărui capitală este Dresda.
Anul trecut, Germania — una dintre țările europene care nu s-a baricadat în fața afluxului de refugiați — și-a deschis porțile pentru 1,1 milioane de solicitanți de azil, un record istoric. Peste 400.00 dintre aceștia sunt sirieni care fug din cauza războiului din țara lor și au ajuns acolo după o lungă și periculoasă odisee.
AGERPRES