Germania, Franţa şi Italia cer Comisiei Europene măsuri împotriva paradisurilor fiscale

Germania, Franţa şi Italia cer Comisiei Europene măsuri împotriva paradisurilor fiscale

Germania, Franţa şi Italia presează Comisia Europeană, printr-o scrisoare, să înăsprească măsurile împotriva paradisurilor fiscale, unele dintre acestea să fie propuse până la sfârşitul acestui an, iar adoptarea lor să aibă loc până la sfârşitul lui 2015, transmite MarketWatch.

În scrisoarea comună a miniştrilor de Finanţe din cele trei state, adresată Comisarului pentru Economie Pierre Moscovici, se arată că noile măsuri ar trebui să asigure o transparenţă mai mare şi să împiedice companiile să se joace cu legile fiscale divergente din Europa.

Comisia Europeană ar trebui să limiteze practicile companiilor de planificare fiscală agresivă şi de transferare a profiturilor, potrivit scrisorii, prin care se solicită reguli mai stricte, mai multe informaţii din partea companiilor şi o coordonare mai bună între statele europene.

Prin planificarea fiscală agresivă companiile profită de detaliile tehnice ale unui sistem fiscal sau de neconcordanţele dintre două sau mai multe sisteme în scopul reducerii obligaţiilor fiscale.

"Cetăţenii şi companiile noastre aşteaptă să rezolvăm problema evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive. Este datoria noastră comună să răspundem acestor aşteptări asigurându-ne că toată lumea plăteşte impozite în statele unde sunt generate profiturile", afirmă miniştrii Wolfgang Schauble, Michel Sapin şi Pier Carlo Padoan în scrisoarea obţinută de Wall Street Journal.

Iniţiativa venită de la Berlin, Paris şi Roma este o provocare deschisă la adresa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxembourgului până în 2013 şi a colaborat cu companii care au dorit reducerea obligaţiilor lor fiscale.

Juncker a fost pus luna trecută într-o situaţie dificilă, în urma publicării de către un grup de jurnalişti a unor documente care au scos la iveală facilităţile fiscale generoase acordate de Luxembourg companiilor multinaţionale, criticii afirmând că aceste practici au transformat ducatul într-un paradis fiscal.

Juncker a minimizat rolul pe care l-a avut în aceste cazuri.

Luxembourgul nu este singura ţintă a criticilor sistemului fiscal. Autorităţile europene investighează şi regimurile fiscale din Irlanda şi Olanda, în urma reclamaţiilor legate de nivelul scăzut al taxelor plătite de companii precum Amazon.com, Google şi Starbucks.

Cei trei miniştri semnatari ai scrisorii susţin că lipsa de armonizare a legislaţiilor fiscale din UE este unul dintre principalele motive care permit planificarea fiscală agresivă şi transferarea profiturilor, ei cerând ca cele 28 de state membre să adopte o directivă cuprinzătoare referitoare la combaterea deficienţilor, înainte de sfârşitul anului viitor.

Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a salutat sprijinul Italiei, Franţei şi Germaniei pentru planul UE de extindere a schimbului automat de informaţii în domeniul fiscal, a declarat Vanessa Mock, purtător de cuvânt al CE în domeniul serviciilor financiare.

Comisia intenţionează să prezinte propriile propuneri în vedere îmbunătăţirii schimbului automat de informaţii în domeniul fiscal, în primul trimestru din 2015, a spus Mock.

Iniţiativele au loc în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi statele din G20 intenţionează ca noi reguli, menite să împiedice companiile să îşi reducă obligaţiile fiscale, să fie adoptate până la sfârşitul anului 2015.

 


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!