Germania avertizează cu privire la activarea hackerilor GRU. Atacuri cibernetice împotriva țărilor NATO și UE
Serviciul Federal de Informații din Germania (Bundesverfassungsschutz) a anunțat, luni, activarea grupului cibernetic , care aparține unității 29155 a serviciului de informați a armatei ruse (GRU). S-a observat că a efectuat atacuri cibernetice împotriva țărilor NATO și UE.
Berlinul a acuzat Rusia de comiterea a numeroase atacuri cibernetice împotriva SPD/FOTO: Arhiva
Într-o postare pe platforma X, Bundesverfassungsschutz a menţionat că avertismentul său a fost emis împreună cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI), cu agenţia americană de securitate cibernetică CISA, cu Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi cu alţi parteneri internaţionali.
Anterior în acest an, Berlinul a acuzat Rusia de comiterea a numeroase atacuri cibernetice împotriva social-democraţilor germani şi unor companii germane din domeniile logistic, aerospaţial şi IT.
Potrivit avertismentului respectiv, unitatea 29155, cunoscută şi drept Cadet Blizzard sau Ember Bear, desfăşoară activităţi în scop de spionaj şi sabotaj care adesea implică distrugerea website-urilor şi publicarea de informaţii furate.
Joi, Estonia a acuzat Serviciul de informaţii militare al armatei ruse că a întreprins începând din 2020 atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, ţărilor membre ale NATO şi UE, inclusiv împotriva Estoniei.
Parchetul eston a precizat că unitatea GRU "a achiziţionat capacităţi cibernetice şi a lansat atacuri cibernetice contra Ucrainei, precum şi a unor state membre ale NATO şi UE, printre care Estonia, începând din 2020".
Identificarea acestui grup a avut loc în timpul operaţiunii comune Toy Soldier, întreprinsă în cooperare cu 14 servicii din zece state. Ancheta a permis de asemenea identificarea a trei ofiţeri din unitatea 29155.
Norvegia suspectează Kremlinul că angajează infractori pentru actele de sabotaj în creștere din Europa, susține Beate Gangås, 61 de ani, șefa serviciului norvegian de informații interne (PST).
„FSB, Serviciul Federal de Securitate din Rusia, a determinat infractorii locali și organizațiile criminale să comită acte de sabotaj în mai multe țări. Investigăm mai multe incidente”. Șefa serviciilor secrete norvegiene susține că rușii recrutează infractorii „prin intermediul rețelelor de socializare și al diferitelor aplicații de comunicare”. În cele mai multe cazuri, „cei care acceptă comenzi nici măcar nu știu cine este exact clientul real”. „Știm de la serviciile similare din alte țări că, în special, livrările de arme către Ucraina sunt în pericol”, a explicat Gangås.
Avantajul pentru Rusia cu această nouă abordare este că niciun agent nu este implicat direct. Sabotajul este mai ușor de negat”, completează Nils Stensønes, șeful serviciilor de informații militare din Norvegia. Potrivit lui Dagbladet, au existat mai multe incidente inexplicabile în Finlanda în ultimele luni, în care persoane neautorizate au pătruns în diferite centrale electrice.
Cu toate acestea, urmele găsite nu au dus la identificarea suspecților. Evenimente similare au fost înregistrate și în alte țări europene. În Germania, de exemplu, autoritățile de securitate au avertizat cu privire la „dispozitive incendiare neconvenționale” trimise de persoane necunoscute prin intermediul furnizorilor de servicii de transport.
O unitate specială a agenției ruse de informații militare (GRU) a organizat sabotaje în Europa recrutând executanți prin intermediul Telegram și TikTok, precizează centrul de investigații Dossier, care a obținut acces la documente, relatează Ukrainskaia Pravda.
O echipă de agenți din Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU), condusă de colonelul Denis Smolianinov, se află în spatele unei serii de operațiuni de sabotaj în Europa. Potrivit raportului Dossier, unitatea este responsabilă pentru mai multe acte de sabotaj în întreaga regiune.
Echipa lui Smolianinov caută agenți prin intermediul canalelor de comunicare dedicate căutării de locuri de muncă, printre activiștii proruși, infractori sau radicali (atât de dreapta, cât și de stânga). Sursele centrul de investigații Dossier că Direcția principală a Statului Major rus implică în aceste acte de sabotaj și infractori din Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Moldova și Serbia, recrutându-i prin intermediul angajaților din Ministerul Afacerilor Interne. Uneori, acești agenți dețin și pașapoarte UE.
Sursa: adevarul.ro