Germania: Asociaţia pentru terapie intensivă susţine un lockdown de două săptămâni, testare obligatorie în şcoli şi accelerarea vaccinării
Germania are nevoie "urgent" de un lockdown de două săptămâni, însoţit de accelerarea vaccinării şi testarea obligatorie în şcoli, pentru a opri al treilea val al pandemiei cu noul coronavirus, susţine asociaţia DIVI pentru terapie intensivă şi de urgenţă, citată joi de Reuters.
Christian Karagiannidis, liderul ştiinţific al DIVI, a afirmat că un număr suplimentar de 1000 de pacienţi au ajuns la terapie intensivă de la jumătatea lui martie. Potrivit datelor DIVI, miercuri 3680 de persoane erau internate (cu test pozitiv de COVID-19) la terapie intensivă în Germania, dintre care 2026 erau pe ventilaţie invazivă. În total, în registrul DIVI figurau miercuri 20.690 de locuri ocupate la terapie intensivă în ţară şi 3301 libere.
"Dacă această rată continuă, vom atinge limita capacităţii noastre obişnuite în mai puţin de patru săptămâni", a declarat responsabilul DIVI pentru Rheinische Post. "Nu exagerăm, avertismentele noastre sunt susţinute de cifre", a insistat acesta.
În opinia lui Karagiannidis, în Germania este nevoie de un lockdown dur de două săptămâni, testare obligatorie de două ori pe săptămână în şcoli şi accelerarea vaccinării anti-COVID-19 în centrele de vaccinare şi în cabinetele medicilor.
Cancelarul Angela Merkel este tot mai criticată pentru că nu a reuşit să prezinte un plan pentru a opri creşterea infectărilor şi acuză lipsa de cooperare a premierilor din landuri pentru gestionarea din ce în ce mai haotică a crizei.
Miercuri, şi premierii din două landuri din sudul ţării, unde numărul contaminărilor este ridicat, i-au îndemnat pe responsabilii din restul ţării să reintroducă măsuri mai stricte pentru a ţine sub control evoluţia virusului.
La rândul său, ministrul sănătăţii din Bavaria (sud-est) a afirmat pentru postul TV ARD că are în vedere testarea obligatorie a profesorilor şi elevilor, în condiţiile în care testarea voluntară nu avansează aşa de bine cum se aştepta.
Joi, numărul raportat de contaminare cu coronavirus a crescut cu 24.300 - cel mai mare număr din 14 ianuarie -, iar bilanţul deceselor cu 201, numărul total de cazuri de contaminare de la debutul pandemiei ajungând la 2.833.000, cu 76.543 decese, menţionează Reuters. Numărul de cazuri la 100.000 pe ultimele şapte zile, indicator avut în vedere de guvern pentru a decide noi măsuri, a crescut la 134, de la 132 miercuri şi 113 acum o săptămână.
Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI) a comunicat totodată miercuri seara că aproape 90% (88%) din cazurile de infectare din săptămâna 22-28 martie au fost cu varianta britanică, a consemnat dpa.
Pe de altă parte, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Erlangen, rata mortalităţii în rândul pacienţilor cu COVID-19 din spitale universitare germane a scăzut semnificativ de-a lungul lui 2020 - de la 20,7% între ianuarie şi aprilie la 12,7% între mai şi septembrie - , ca urmare a îmbunătăţirii tratamentelor şi creşterii experienţei echipelor medicale.
Conform studiului, care a cuprins 1300 de pacienţi din 14 spitale, în perioada ianuarie-septembrie 2020 aproape o cincime din totalul pacienţilor cu COVID-19 (18,8%) au decedat, în cele 14 clinici. În cazul celor pe ventilatoare, rata mortalităţii a atins 39,8% în perioada ianuarie-aprilie, scăzând uşor ulterior (33,7%), notează dpa. AGERPRES