Germania, acuzată de ipocrizie după ce a fost prinsă că-şi spiona propriii aliaţi din NATO
Cancelaria de la Berlin se confruntă cu o reacţie furioasă din partea Turciei şi cu un val de critici interne după ce s-a aflat că Germania şi-a folosit serviciile de informaţii pentru a spiona Turcia, aliat şi stat membru NATO, iar asta în contextul în care Berlinul a fost cea mai puternică voce în scandalul internaţional de spionaj iscat în jurul operaţiunilor NSA.
Încă din 2009, agenţiile germane i-au spionat pe turci, dar şi pe Hillary Clinton, fost secretar american de Stat, şi pe John Kerry, cel care deţine în prezent funcţia, transmite în exclusivitate publicaţia germană „Der Spiegel”, care a fost una dintre cele trei mari publicaţii internaţionale implicate în dezvăluirile de amploare făcute anul trecut de Edward Snowden, în urma căruia s-a iscat cel mai acut scandal de spionaj.
Atunci, nemţii s-au arătat mai indignaţi ca orice alt aliaţi ai SUA care au făcut obiectul operaţiunilor de strângere de informaţii a Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) din Statele Unite ale Americii.
Acum, p„Spiegel” susţine că agenţia germană BND a interceptat şi a înregistrat convorbiri encriptate ale mai multor oficiali turci, precum şi ale secretarilor americani de stat. Duminică, un purtător de cuvânt al BND a declarat pentru jurnaliştii germani că agenţia „în principiu, nu spionează aliaţi ai Germaniei”. „Orice înregistrare accidentală este ştearsă imediat”, a adăugat acesta.
Situaţia este cu atât mai neplăcută pentru nemţi, în contextul în care Berlinul l-a expulzat anul acesta pe şeful biroului din Germania al CIA.
Deja, ambasadorul Germaniei la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da socoteală. Washingtonul încă nu a reacţionat.
La începutul lunii august, Ministerul Externelor de la Berlin a cerut tuturor misiunilor diplomatice de pe teritoriul Germaniei să identifice şi să ofere numele tuturor agenţilor secreţi care culeg informaţii pe teritoriu german, transmitea tot „Der Spiegel”.
Ministerul condus de Frank Steinmeier a trimis solicitarea către toate ambasadele străine, cerând concret câte o listă cu numele tuturor spionilor activi pe care guvernele respective i-au mobilizat în Germania, transmite „Spiegel”, citând surse din interior. Solicitarea a fost livrată sub forma unei „note verbale” sau a unui bilet scris la persoana a treia.
Steinmeier se aşteaptă ca toate reprezentanţele diplomatice să răspundă într-un fel sau altul solicitării sale formale, dar care nu are caracter coercitiv.
„Der Spiegel” a publicat de curând şi toate documentele pe care le-a obţinut de la Edward Snowden şi care privesc operaţiunile de spionaj din Germania ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA.
Documentele, în limba engleză, pot fi vizualizate şi descărcate de aici . Ele arată că NSA se concentrează pe activităţi antitero şi securitate naţională, dar a elaborat în acelaşi timp sisteme care-i permit să monitorizeze cantităţi uriaşe de comunicaţii, digitale sau în alt format, în Germania şi în alte ţări.
Agenţia poate intercepta un volum uriaş de e-mailuri, mesaje SMS şi conversaţii pe telefoanele mobile desfăşurate prin aplicaţii, amintesc juranliştii germani.
„Atunci când au fost dezvăluite operaţiunile de spionaj ale NSA în Germania, anul trecut, oficialii germani au susţinut că nu cunosc amploarea activităţilor americanilor de colectare de informaţii din Germania. Pentru articolul de fond al acestei ediţii, Spiegel a examinat încă o dată documentele din arhivele Snowden care vizează activităţile din Germania ale NSA”, arată jurnaliştii.
Documentele publicate de „Spiegel” au fost editate pentru a se înlătura numele şi datele personale ale agenţilor NSA, pentru protejarea acestora.
Snowden a ajuns în Moscova pe 23 iunie de la Hong Kong, unde se afla atunci când au fost publicate informaţiile furnizate de el despre practicile controversate de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii.
Dezvăluirile făcute Snowden, au arătat cum Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite folosea de cel puţin şapte ani practici precum monitorizarea apelurilor telefonice şi a conturilor de e-mail a milioane de cetăţeni americani.
În baza unui ordin judecătoresc emis de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională colectează înregistrări telefonice a milioane de americani.
Motivarea instanţei se bazează pe faimoasa lege Patriot Act, care permite practic autorităţilor să întreprindă astfel de acţiuni dacă există suspiciuni că securitatea naţională este în pericol. Prevederile au fost concepute pentru a dejuca atentate teroriste şi tentative de spionaj, iar folosirea acestei legi pentru monitorizarea apelurilor telefonice a milioane de cetăţeni americani este numită acum un abuz fără precedent.
Germania ar fi fost una dintre principalele ţinte ale acestor operaţiuni, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”, care a făcut aceste dezvăluiri în colaborare cu ziarul britanic „The Guardian”, care a publicat primul informaţiile de la Edward Snowden privind programul de spionaj al NSA asupra populaţiei americane.
Sursa: adevarul.ro