Germani arestați în Turcia: "Nu este problema ta!", răspunde Ankara Berlinului
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a denunțat sâmbătă reacția Berlinului la arestarea în Turcia a doi cetățeni germani suspectați de legături cu puciul eșuat din iulie 2016, potrivit presei locale, scrie AFP.
"Când arestăm un pucist, Germania începe să se indigneze. Dar nu este problema ta!", a declarat Mevlut Cavusoglu, citat de agenția proguvernamentală Anadolu. "Este, de asemenea, cetățean turc, dar ea întreabă: 'De ce îmi arestezi cetățeanul?'", a continuat șeful diplomației de la Ankara.
Ministerul german de externe a denunțat vineri arestarea în Turcia "din motive politice" a doi cetățeni ai săi, ridicând la 12 numărul germanilor pe care Berlinul îi consideră ca deținuți politici în această țară.
Potrivit agenției private Dogan, este vorba despre doi germani de origine turcă, reținuți pe aeroportul din Antalya (sud-vest) pentru presupuse legături cu puciul de la 15 iulie 2016. Dogan nu a precizat dacă ei aveau cetățenia turcă, așa cum a lăsat să se înțeleagă Mevlut Cavusoglu.
"Dacă este implicat într-un puci eșuat, dacă l-a sprijinit, de ce îl protejezi?", a adăugat ministrul turc, luând cuvântul în sudul Turciei cu prilejul sărbătorii musulmane a Sacrificiului (Eid al Adha).
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat vineri că aceste arestări sunt "în majoritatea cazurilor fără fundament" și "nu au nicio legătură cu principiile noastre despre statul de drept".
Relațiile dintre Berlin și Ankara s-au deteriorat semnificativ după puciul eșuat, atribuit de Turcia predicatorului Fethullah Gulen care neagă faptele.
Germania a condamnat ferm epurările de o amploare fără precedent lansate de putere împotriva presupușilor partizani ai mișcării Gulen.
Ankara acuză Berlinul că dă dovadă de indulgență față de "teroriști", adăpostind separatiști kurzi și presupuși complotiști.
În august, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat pe turcii din Germania să nu voteze pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, Partidul Social Democrat (SPD) sau pentru Verzi, la alegerile parlamentare din septembrie, considerând că aceste partide sunt "dușmani ai Turciei".
Germania, care numără vreo trei milioane de persoane de origine turcă dintre care jumătate cu drept de vot, a denunțat un amestec inacceptabil.
AGERPRES