La sfârşitul lui iunie, Uniunea Europeană nu a acordat acestei foste republici sovietice din Caucaz, ţintă în 2008 a unei ofensive a armatei ruse, statutul de candidat şi a cerut reforme importante în prealabil.
Prin urmare, mai multe zeci de mii de persoane, la apelul tuturor formaţiunilor politice de opoziţie, au manifestat contra partidului aflat la putere, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi că a deteriorat relaţia cu Bruxelles-ul.
Organizatorii acestor manifestări au cerut fondatorului partidului Visul Georgian, miliardarului Bidzina Ivanichvili, să renunţe la putere. El este considerat cel mai puternic om din ţară, chiar dacă nu are funcţie politică oficială.
„Cerem ca oligarhul Bidzina Ivanichvili să renunţe la puterea executivă şi transferul, respectând Constituţia, unui guvern de uniune naţională”, au afirmat ei, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit activiştilor, un nou guvern trebuie „să realizează reformele solicitate de UE şi care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderarea la UE”.
Georgia, ţară cu ieşire la Marea Neagră şi cunoscută pentru gastronomie şi peisajele muntoase, a cerut aderarea la UE în acelaşi timp cu Ucraina şi Moldova, alte două ţări foste sovietice, la câteva zile după atacul Kremlinului contra Ucrainei pe 24 februarie.
Pe 23 iunie, liderii europeni au acordat acest statutu Kievului şi CHişinăului, dar nu şi pentru Tbilisi, în timp ce a recunoscut „perspectiva europeană" a Georgiei, un anunţ salutat ca „istoric” de preşedintele georgian Salome Zurabishvili.
Bruxelles-ul solicită autorităţilor de la Tbilisi reforme pentru a consolida justiţia, libertatea presei, sistemul electoral şi lupta împotriva oligarhilor, într-o ţară zguduită în mod regulat de crizele politice.
Prim-ministrul Irakli Garibachvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său a fost "mobilizat" pentru a realiza aceste reforme şi a obţine statutul de candidat „cât mai curând posibil”.
Georgia îşi doreşte de ani de zile să adere la UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, a fost atacată în 2008 de Rusia care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii separatiste georgiene.