Georgescu (DGAF): Există foarte multe societăţi care importă cantităţi importante de bunuri şi apoi îşi încetează activitatea

Georgescu (DGAF): Există foarte multe societăţi care importă cantităţi importante de bunuri şi apoi îşi încetează activitatea

În România există foarte multe societăţi comerciale cu viaţă scurtă, care achiziţionează cantităţi importante de bunuri din Uniunea Europeană sau din ţări terţe, apoi îşi încetează activitatea şi bunurile sunt livrate ulterior în mediul online, a declarat, joi, Teodor-Alexandru Georgescu, director general al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, la prima ediţie a evenimentului Ziua Naţională a Comerţului Electronic.

"În cadrul analizelor de risc efectuate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a reieşit că există foarte multe societăţi comerciale care au o durată de viaţă foarte mică şi achiziţionează, fie intracomunitar, prin achiziţii intracomunitare, fie din afara UE, prin operaţiuni de import, cantităţi importante de bunuri. O societate poate efectua 50-100 de operaţiuni de import în timpul unei luni. După aceea, societatea îşi încetează activitatea, iar bunurile sunt livrate ulterior şi prin mediul online şi chiar prin intermediul unor platforme de renume gen marketplace", a explicat Georgescu.

El a subliniat că, având în vedere că aceşti operatori care de cele mai multe ori nu sunt înregistraţi sau nu respectă normele comercializează produse de o calitate ce nu corespunde standardelor, consumatorii finali sunt păgubiţi de unele drepturi legale, precum acela de a returna produsul, dreptul de garanţie asupra produsului, ceea ce face să scadă încrederea în tranzacţiile online.

"Luând în considerare multitudinea de petiţii şi cazuistica identificate la nivelul Direcţiei Antifraudă Fiscală, vă pot spune că aceia care păgubesc bugetul de stat, care fraudează bugetul de stat prin neînregistrarea veniturile aferente, mai devreme sau mai târziu vor înşela şi partenerii de afaceri, şi aici mă refer la firmele de curierat, platformele marketplace şi, bineînţeles, consumatorul final", a punctat oficialul DGAF.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi mediului de afaceri dezbat pe tema viitorului comerţului electronic din România în cadrul primei ediţii a Zilei Naţionale a Comerţului Electronic , organizată joi de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO).

Evenimentul cuprinde trei paneluri: "Potenţialul şi provocările comerţului electronic în România - cadrul de reglementare naţional şi european", "Plăţile digitale, temelia unei economii sănătoase" şi prezentarea rezultatelor studiului sociologic şi cercetării realizate de Institute for Global Digital Policies (IGDP) şi Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) despre comerţul electronic din România din perspectiva politicilor publice şi percepţia românilor cu privire la digitalizare.

Totodată, la finalul evenimentului, ARMO va premia Ambasadorii Digitalizării, persoane aflate în funcţii publice care, prin acţiunile pe care le-au întreprins anul acesta, au contribuit la dezvoltarea economiei digitale în România.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.

Parlamentul României a adoptat, în acest an, Legea nr. 144/2020 prin care data de 15 octombrie a fost instituită drept Ziua Naţională a Comerţului Electronic . AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…