Georgescu (BNR): Nu orice punct suplimentar de creștere economică este dezirabil, dacă declanșează dezechilibre macroeconomice
Menținerea macrostabilității în timp de economia converge către nivelul statelor dezvoltate reprezintă provocarea principală pentru un stat emergent, a declarat, joi, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la conferința "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergență", menționând că nu orice punct suplimentar de creștere economică este dezirabil, dacă declanșează dezechilibre macroeconomice.
"Valorificarea integrală a beneficiilor aderării la clubul reprezentat de Uniunea Europeană nu poate fi realizată în absența unui mix sănătos la nivelul politicilor interne. Nu orice punct suplimentar de creștere economică este dezirabil, dacă declanșează dezechilibre macroeconomice. Menținerea macrostabilității în timp de economia converge către nivelul statelor dezvoltate reprezintă provocarea principală pentru un stat emergent. În acest sens, promovarea politicilor anticiclice este esențială", a spus Georgescu.
Acesta a menționat că derapajele, fie la nivelul politicii fiscale, fie la cel al politicii veniturilor, nu pot fi corectate de cealaltă componentă, de politica monetară și nici de politica macroprudențială.
De asemenea, Georgescu a apreciat că apartenența României la Uniunea Europeană a adus avantaje în ceea ce privește PIB per cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, dar convergența nu a fost omogenă la nivelul regiunilor țării.
AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)
Citiți și:
Iohannis: Aderarea României la zona euro este un demers esențial
Mugur Isărescu: România are nevoie de un program de aderare la zona euro ambițios și realist
Pușcaș, despre schimbarea guvernelor în România: Totul începe cu pârjolirea și apoi cu reconstruirea