George Friedman: Rusia, Ungaria și Serbia formează o coaliție și au un interes ce „trebuie luat în serios”/„Un război care ar putea implica mai mult decât doar Balcanii devine tot mai probabil”

George Friedman: Rusia, Ungaria și Serbia formează o coaliție și au un interes ce „trebuie luat în serios”/„Un război care ar putea implica mai mult decât doar Balcanii devine tot mai probabil”

<< Cu câteva luni în urmă, când Gaza s-a alăturat Ucrainei ca teatru intens de război, am scris despre un alt conflict potențial care apare în Balcan i. Nu-mi ascult mult sursele, dar două persoane în care am încredere pentru nivelul de înțelegere pe care îl au în privința regiunii m-au avertizat că un război era foarte probabil. Am scris despre asta pentru cititorii noștri, remarcând că sunt divizat între surse și propriul meu model, care sugera contrariul. Până acum nu s-a dovedit a fi un eșec, dar un război – unul care ar putea implica mai mult decât doar Balcanii – devine tot mai probabil >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures .

<< Parte din aceasta are legătură cu neliniștea profundă din regiune. Au izbucnit proteste în Serbia, din cauza acuzațiilor de corupție la adresa guvernului. Acest lucru nu ar fi semnificativ în sine dacă Rusia nu ar fi un aliat apropiat al Serbiei. Implicarea Rusiei într-un conflict potențial acolo aduce consecințe neștiute, dar potențial semnificative, având în vedere echilibrul regional al puterii.

În vecini, Bosnia-Herțegovina se confruntă cu o insurecție din partea etnicilor sârbi care susțin că bosniacii îi pun în pericol. Manifestanții i-au dedicat revolta prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care vizitase recent țara. Statele Unite au trimis avioane de vânătoare F-16 pentru a-și exprima opoziția față de proteste, ceea ce complică semnificativ situația.

Serbia este apropiată de Rusia de mai mulți ani. Ungaria s-a apropiat de Rusia chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Din perspectiva mea, pare că Rusia lucrează cu noul său prieten din Ungaria pentru a-și proiecta influența – și potențial puterea – în Serbia, unde Budapesta are și ea interese politice. Acest lucru sună conspirativ, dar uneori există conspirații.

În orice caz, Rusia este încurcată în Ucraina, în ciuda afirmațiilor sale contrare. Dacă nu ar fi așa, Rusia ar arăta mult mai multă mișcare și nu ar fi atât de disperată să recruteze noi forțe – chiar mergând, de exemplu, până la a oferi cetățenia rusă străinilor. Moscova nu pierde războiul, dar nici nu a preluat controlul asupra câmpului de luptă. Poate că creează o fundație în sudul Ucrainei. Semnificația acesteia nu este clară, dar ar putea fi interpretată ca o manevră majoră a Rusiei. În acest moment, guvernul trebuie să creeze noi dimensiuni ale războiului. Problema cu care se confruntă oricine se află în poziția Rusiei este că, în căutarea unor dimensiuni noi, ar putea să se întindă prea mult și să-și epuizeze timpul și resursele.

Să presupunem improbabilul: că Rusia va utiliza avantajele obținute în Balcani pentru a amenința flancul și spatele Ucrainei, prin amplasarea de trupe acolo sau pur și simplu amenințând cu o manevră de flancare. Dacă acesta ar fi cazul, întrebarea importantă ar fi ce ar face în continuare. Motivul pentru care SUA susțin Ucraina este că se tem de mișcările pe care Rusia le-ar putea face dacă victoria sa deschide noi căi de atac. Dacă Rusia poate pătrunde, va fi câștigat terenul afectat de război. Moscova pierde mult în acest război și ar putea căuta după ceva mai mult.

Ungaria este mai aproape de Rusia pentru că presupusese o victorie rapidă a Rusiei în Ucraina. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar calculul greșit a venit în detrimentul legăturilor cu Occidentul. Relația Ungariei cu Uniunea Europeană este în pragul colapsului. La fel ca alții, Ungaria nu a prevăzut că războiul va dura atât de mult și, prin urmare, nu se aștepta la acest grad de alienare. Cu toate acestea, nu a fost atinsă de război, nici nu este profund implicată în el. Acest lucru îi oferă opțiuni Ungariei.

Prin sprijinirea Serbiei – și a etnicilor sârbi din Bosnia – Ungaria s-a apropiat și mai mult de Rusia. Capacitatea militară a Ungariei este limitată, dar potențialul său militar stă în geografie. Dacă Rusia ar zdrobi definitiv Ucraina, ar putea revendica orașe din vestul Ucrainei, cum ar fi Ujgorod în Munții Carpați, care se află chiar la nord de Ungaria. Ungaria este în general o țară plană, iar o forță sofisticată ar putea să o învingă cu ușurință. Dacă Ucraina s-ar prăbuși, nu ar fi nimic care să împiedice un atac rusesc, în special dacă rușii i-ar trata ca pe aliați și ar trece doar spre Austria, la granița vestică a Ungariei.

Desigur, această analiză se confruntă cu un număr uluitor de pași și provocări, dar există o anumită logică în ea. Rusia a suferit pierderi mari, atât politice, cât și economice, din războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice drept cea mai mare catastrofă din istoria Rusiei. Putin, un fost ofițer KGB în Germania de Est, în timpul Războiului Rece, nu cred că limitează prăbușirea doar la Rusia, ci la controlul rusesc asupra Europei Centrale. O trecere prin Ungaria ar deschide ușa, dacă nu pentru o întoarcere la imperiu, atunci cel puțin pentru recunoașterea faptului că Rusia este o mare putere europeană.

Poate că interpretez prea mult ceea ce ar putea fi evenimente aleatorii, dar mi se pare că toți cei trei actori împărtășesc un interes comun care trebuie luat în serios. Cu siguranță, se formează o coaliție indiferent de ceea ce se va dovedi a fi. >>


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…