George Friedman: Putin a admis o realitate incomodă prin propunerea de pace făcută Ucrainei

George Friedman: Putin a admis o realitate incomodă prin propunerea de pace făcută Ucrainei

Sistemul internațional este în continuă schimbare. De obicei, acesta se schimbă bucată cu bucată, fiecare dintre ele fiind constrânsă de sistem pentru a-i atenua impactul - și, astfel, pentru a menține echilibrul și stabilitatea, scrie George Friedman într-o analiză Geopolitical Futures.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg

Cu mulți ani în urmă, de exemplu, când China a intrat într-o perioadă de creștere economică fulminantă, a făcut acest lucru fără investițiile și comerțul american necesare pentru a stabiliza impactul global al ascensiunii sale. Cu toate acestea, sistemul internațional în ansamblu a rămas echilibrat. Lumea este concepută pentru a gestiona schimbări singulare și limitate, după cum o demonstrează deceniile care au fost necesare pentru a crea ceva atât de complicat precum Uniunea Europeană. Se simte mult mai puțin confortabil să gestioneze schimbări relativ bruște și extinse - ceea ce este exact ceea ce se întâmplă acum.

La granițele Rusiei, președintele Vladimir Putin a înaintat o propunere de pace, care este, în esență, o acceptare a faptului că Rusia nu are puterea de a recuceri întreaga Ucraină și că s-ar mulțumi cu concesii minore. Acest lucru este, în sine, notabil. Înainte de război, se credea în general că Rusia și-a recuperat o mare parte din puterea militară și politică pe care a pierdut-o în urma căderii Uniunii Sovietice. Propunerea lui Putin confirmă faptul că recuperarea Rusiei a fost o iluzie și, prin aceasta, informează tacit alte națiuni că ar trebui să își reconsidere strategiile privind Rusia în consecință.

Între timp, Uniunea Europeană este în dezordine. UE a ajutat la stabilizarea unei regiuni predispuse la război, adoptând ideologii liberale comune, renunțând la puterea sa imperială și aliniindu-se cu Statele Unite. Acest sistem a fost compromis de interesele naționale, unele dintre ele fiind în contradicție cu idealurile liberale pe care a fost fondat blocul. Alegerile recente din Europa, care au dus la succesul multor candidați de dreapta, pun sub semnul întrebării idealurile trecutului și amenință să deschidă calea către o nouă Europă. Modul în care se desfășoară acest proces va schimba relația Europei atât cu Statele Unite, cât și cu Rusia.

SUA se confruntă cu un scrutin care îi va schimba realitatea, indiferent de rezultat. Dacă va câștiga Donald Trump, va încerca să schimbe modul în care sunt luate deciziile și să redefinească relația Americii cu alte țări. El a acuzat Europa că profită de Statele Unite refuzând să își finanțeze pe deplin obligațiile militare și a promis o politică externă mai puțin interesată de ideologiile interne și mai interesată de beneficiile economice pe care le oferă Statelor Unite. Dacă Joe Biden suferă o înfrângere la limită, este probabil ca democrații să își reconsidere multe dintre inițiativele ideologice pe care au încercat să le implementeze. Dacă va câștiga la limită, vor face probabil același lucru, în special în ceea ce privește politica externă. Alegerile de anul acesta vor fi începutul următoarei perioade și vor funcționa pe baza lecțiilor învățate.

În Europa și în Statele Unite, imigrația este o problemă importantă. În ciuda rezervelor de forță de muncă din ce în ce mai reduse și a scăderii ratelor de natalitate, există o suspiciune crescută față de imigranți sau o opoziție directă față de aceștia. Acest lucru are un impact atât asupra imigranților, cât și asupra țărilor lor, și ar putea închide ușa celor mai atractive ținte de migrație.

Rusia, Europa și Statele Unite sunt cei mai influenți actori politici de pe Pământ. Exclud China aici doar pentru că pare mult mai puțin interesată decât ceilalți de schimbările interne. Dacă acest lucru se va schimba, vom reveni asupra impactului său. Dacă nu se va schimba, ceilalți vor experimenta o mulțime de schimbări proprii, care le vor afecta comportamentul și, prin urmare, modul în care funcționează sistemul internațional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii