George Friedman: O schimbare în politica de război a Rusiei?
<< Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a publicat o declarație făcută miercuri de președintele Vladimir Putin, pe care o considerăm a fi o schimbare semnificativă în politica externă rusă. El a afirmat că zona demilitarizată din Ucraina ar trebui să fie împinsă mai departe de teritoriile rusești – destul de departe încât să fie în siguranță față de „armele cu rază lungă de producție străină … pe care autoritățile ucrainene le folosesc pentru a bombarda orașe pașnice”. În fond, a spus el, scopul conflictului a fost acela de a proteja patria rusă >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures .
<< Cu alte cuvinte, Putin dorește să plaseze teritoriul rus în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, oricare ar fi distanța necesară. Nu a spus și dacă asta ar duce la plasarea Ucrainei în afara razei de acțiune a rachetelor rusești.
În afara unor mesaje criptice de-a lungul ultimelor luni, aceasta este prima indicație clară că Putin ar fi deschis la un final negociat al războiului. Orice discuție privind locația și dimensiunea unei zone din care atacurile nu ar ajunge până la Moscova ar cere mult, în special dacă înseamnă să împingă linia până la granița vestică a Ucrainei.
Există mai multe moduri în care propunerea ar putea eșua – dacă, într-adevăr, aceasta duce la o propunere oficială – dar există unele motive pentru un optimism precaut. În primul rând, Rusia nu a reușit să desfășoare o ofensivă decisivă. Nici poporul ucrainean, nici poporul rus nu par dornice să continue războiul. Iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, tocmai a încercat să-l demită pe generalul său aflat la comandă, un hardliner care dorea ca Zelenski să fie mai agresiv sau să demisioneze. Realitatea este că, indiferent de obiectivele declarate, Kievul vrea să încheie războiul, iar pentru a face acest lucru va trebui să cedeze niște teritoriu. În mai 2023, Ucraina a propus o zonă demilitarizată de 120 de kilometri (75 de mile). Este posibil ca acesta să fie începutul răspunsului Rusiei.
Între timp, ministrul de externe al Ungariei vizitează Ucraina. Guvernul de la Budapesta a fost apropiat de Rusia și, cu toate că este membru al inamicului Rusiei, NATO, nu este prieten cu Ucraina. Acest lucru creează o platformă de negociere confuză, dar claritatea nu este de ajutor în acest moment. Medierea ungară a fost sugerată la începutul războiului, iar vizita ministrului de externe în jurul momentului în care a fost publicată declarația lui Putin sugerează că ar fi putut avea loc o consultare discretă.
Pare că Putin și-a prezentat condițiile pentru cel puțin încetarea ostilităților. Și deși nu știm raza maximă de acțiune a fiecărei rachete pe care Ucraina o are sau o va deține în viitor, o eventuală încetare pare a fi rezultatul logic. >>