George Friedman: Misterioasele baloane
<< Relația dintre națiuni este întotdeauna complexă și uneori greu de înțeles. Uneori intră pe tărâmul bizarului. Și apoi, la cel mai extrem nivel, intră în lumea baloanelor, a obiectelor neidentificate și a avioanelor de luptă F-22 – toate convergând, așa cum se spune la Washington, către minciuni, blestemate minciuni și briefinguri de presă. Acest lucru este agravat de faptul că probabilul răufăcător, China, susține că SUA au pătruns pe teritoriul chinez cu baloane (cuvântul lor) de cel puțin 10 ori. Acest lucru este posibil, dar ridică și întrebarea de ce Beijingul a permis atâtea intruziuni fără o „șoaptă” de furie >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures .
<< Potrivit Pentagonului, în ultimii ani baloanele de spionaj ale Chinei au intrat în spațiul aerian al peste 40 de națiuni. Având în vedere că aceste obiecte zburătoare sunt oarecum vizibile de la sol, este ciudat că nimeni nu le-a indicat cel puțin suficient de zgomotos pentru a fi observate. Întrebarea este ce căutau chinezii – și, de asemenea, americanii, dacă sunt corecte contra-acuzațiile Beijingului. Ambele țări au mulți sateliți-spion, concepuți și utilizați pentru a cartografia locațiile aeronavelor și rachetelor cu capacitate nucleară, și dislocați în constelații care ar detecta o lansare inamică. Acești sateliți au evoluat în sisteme care pot detecta o mare varietate de obiecte de la sol, precum și în unele care pot detecta semnale electronice.
Sateliții a fi de ajutor în misiunea lor principală: nu a existat niciun schimb de foc nuclear. Dar, după cum au spus mulți comentatori, sateliții nu pot detecta totul în mod eficient. Guvernul SUA nu a descris tot ce au spionat presupusele baloane chinezești, ceea ce este rezonabil, dar mă face să mă întreb ce obiecte suplimentare căuta China și de ce erau necesare sisteme de mare altitudine, cu mișcare lentă. Evident, acestea nu au fost însărcinate să detecteze o serie de obiecte în timp real. Pentru a oferi o acoperire largă, un număr mare de astfel de obiecte – ar trebui să fie numite obiecte mai degrabă decât baloane, deoarece sunt cel puțin parțial direcționate – ar trebui să acopere cerul, rămânând relativ imobile (și complet lipsite de apărare), difuzând date către baza lor de pornire și, prin urmare, detectabile vizual și electronic.
Ar fi putut să se uite mai atent la obiectele de la sol detectate de sateliți. Țintele lor ar trebui să fie statice pentru o perioadă lungă de timp, din moment ce aceste piese se mișcă încet. În plus, ar trebui să fie în aer liber. Mai multe astfel de lucruri sunt mai bine supravegheate de către oameni din mașini sau, chiar mai bine, mergând pe bicicletă și schimbând o anvelopă într-un loc strategic.
Problema pe care o am este să-mi imaginez misiunea pe care ar putea-o îndeplini aceste obiecte, una care ar fi invizibilă, care ar permite zăbovirea dacă este necesară și care ar putea evita detectarea. Ar putea exista niște ținte foarte specializate, dar flota pe care chinezii par să o aibă și pe care ei susțin că SUA o au pare excesivă. O ambarcațiune chineză se afla deasupra unei baze a forțelor aeriene americane care, fără îndoială, este încărcată cu secrete, dar câte dintre secrete ar fi vizibile sau ar difuza clar?
O misiune teoretică ar fi de a distrage atenția. Rusia este mult mai aproape de Alaska decât China. Este angajată într-un război în care Statele Unite au un rol, să-i spunem doar atât. În termenii unei asemenea gândiri, având ambarcațiuni mari și ciudate care zboară deasupra Statelor Unite continentale ar putea genera panică, poporul cerând ca guvernul să se concentreze pe apărarea națională, iar nu pe Ucraina. Există o sută de funcții de diversiune pe care aceste obiecte le-ar putea deservi pentru o perioadă limitată de timp, deși rezultatul acestui episod este o panică scăzută și o confuzie ridicată.
Întrebarea fundamentală este cum obiecte atât de mari, la altitudini care permit o vizibilitate sporită, ar putea trece neobservate, dacă acuzațiile lansate de SUA și China sunt cât de cât aproape de adevăr. Din informațiile disponibile, ambarcațiunea se mișcă cu grația unui elefant și ar putea fi doborâtă de o aeronavă, o rachetă sau o praștie bine țintită. Ele trebuie să fie uimitor de avansate, ceea ce ar explica de ce guvernul SUA se abține la a veni cu răspunsuri. Dacă securitatea națională o cere, atunci ar trebui să fie. Dar prețul este că guvernul SUA doboară aparate de zbor și, știind de la început că sunt chinezești, nu poate să ne spună ce a găsit în epavă.
Nu cred că se poate răspunde la aceste întrebări presupunând că actorii relevanți sunt proști sau trădători. Obiectele au nevoie de explicații și până acum sunt de neînțeles. Cei care favorizează explicațiile bazate pe prostie sau trădare sunt bineveniți s-o facă. Prefer să cred că pur și simplu nu sunt capabil să înțeleg adevărul complex. >>