George Ciamba: Brexit-ul nu va duce România în criză economică; problemele care vor apărea în Germania ne vor afecta

George Ciamba: Brexit-ul nu va duce România în criză economică; problemele care vor apărea în Germania ne vor afecta

Brexitul nu va duce România într-o criză economică, nu vom avea efecte directe foarte mari, pentru că nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie nu este foarte mare, însă problemele care vor apărea în Germania din cauza Brexit-ului vor avea un efect direct asupra afacerilor din România, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

"Nu vom avea efecte directe foarte mari, nu vom avea efecte fenomenale, pentru că nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie nu este foarte mare, deşi noi am vrea ca acestea să se dezvolte. Efectul Brexit se va simţi însă la nivelul pieţei unice, iar aici cred că este important faptul că cel mai mare partener comercial pentru România este Germania, iar dacă comparăm schimburile comerciale dintre România şi Germania cu schimburile comerciale dintre România şi Marea Britanie, vedem diferenţa. Deci subliniez că problemele care vor apărea în Germania din cauza Brexit-ului ne vor afecta pe noi, vor avea un efect direct asupra afacerilor din România", a afirmat George Ciamba.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a făcut aceste declaraţii în cadrul reuniunii despre Brexit organizată marţi seara de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică.

Ministrul a apreciat că Preşedinţia română la Consiliul UE are o perspectivă optimistă cu privire la Brexit.

"La Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene trebuie să facem tot ce putem ca să ne pregătim, se pregăteşte un plan de contingenţă de către serviciile Comisiei europene, de instituţiile europene, ca să ne pregătim pentru consecinţele unui potenţial Brexit dur, dar avem o perspectivă destul de optimistă. Nu considerăm că se va schimba ceva dramatic", a estimat George Ciamba.

Acesta nu crede că Marea Britanie va primi o altă variantă de acord de la Bruxelles.

"Am văzut că la Londra toate opţiunile sunt deschise, inclusiv prelungirea termenului de ieşire, iar asta e bine, însă nu cred că avem prea mult loc de manevră. S-a încheiat deja un acord de ieşire a Marii Britanii, pentru că acest acord este o expresie a unităţii celor 27 de membri, deci va fi foarte dificil să se redeschidă negocierile pe tema acordului de ieşire, dar sunt alte lucruri care se pot face, există încă speranţă că vom putea să gestionăm această ieşire fără consecinţe destul de grave", a declarat George Ciamba.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene apreciază că România va fi mai puţin afectată de Brexit decât alte state.

"Nivelul problemelor care vor apărea e necunoscut, nimeni nu ştie care e nivelul problemelor pe care Brexit-ul le va provoca. Unele persoane consideră că lucrurile vor fi grave. Noi am făcut nişte calcule despre ce înseamnă Brexit-ul pentru PIB-ul României - înseamnă ceva, dar nu ceva extraordinar - Brexit-ul nu va duce România într-o criză economică. S-ar putea ca alte state membre să fie mai afectate, pentru că au legături economice mai puternice cu Marea Britanie", a declarat George Ciamba.

Acesta a precizat că reinstalarea controalelor vamale la frontieră e posibilă în cazul unui Brexit fără acord.

"Referitor la ceea ce facem la nivel naţional, noi informăm companiile astfel ca ele să fie conştiente asupra Brexit, urmând ghidul emis de Comisia Europeană, astfel încât cei care fac afaceri să ştie care vor fi procedurile pe care trebuie să le urmeze, şi în acelaşi timp să fim siguri că respectă toate formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească, spre exemplu formalităţile vamale. Dacă vom avea un Brexit dur, atunci vom avea graniţe cu vămi, vom avea frontiere cu control vamal", a completat ministrul pentru Afaceri Europene.

George Ciamba s-a referit la cetăţenii români din Regatul Unit, dar şi la britanicii care locuiesc în România.

"Dacă vorbim de cetăţenii români, pe de altă parte, aceştia vor fi afectaţi de zborurile comerciale. Există un grup mare de cetăţeni români care lucrează în Marea Britanie. Trebuie să facem tot ce putem pentru ca activitatea acestora să nu fie afectată prea mult, şi în acelaşi timp trebuie să avem grijă să nu fie afectată viaţa britanicilor care locuiesc în România. Există peste 2000 de britanici în România, deci încercăm să găsim soluţiile legislative locale corecte pentru aceştia", a declarat acesta.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene speră că Guvernul de la Londra va solicita Uniunii Europene extinderea termenului pentru Brexit.

"Suntem mai optimişti, pentru că am primit pentru prima dată de la Londra ideea venită de la Michel Barnier că trebuie să amânăm Brexit, că Londra trebuie să ceară o extindere a termenului de ieşire. Europa nu poate da această prelungire de la sine, ci doar dacă este cerută de Londra, şi cred că asta este calea de urmat, aşa vom putea să continuăm negocierile şi să închidem acordul de ieşire. Nu cred că Marea Britanie ar trebuie să aibă mari aşteptări că se va schimba înţelegerea privind acordul de ieşire", a încheiat George Ciamba. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”