Geochimistă cu origini românești descoperă în Rusia că apa din lacuri devine mai toxică primăvara
Cercetătorii de la GEOKHI RAS au stabilit și că materia organică care intră vara în corpurile de apă ale Parcului Național Valdai poate reduce concentrația de metale grele acumulate în timpul topirii zăpezii.
Parcul Național Valdai. Foto: Shutterstock
Geochimiștii ruși au descoperit că în apele ecologic curate ale Parcului Național Valdai, din motive naturale, nivelul de metale grele crește primăvara, iar conținutul acestora scade vara, relatează serviciul de presă al Institutului de Geochimie și Chimie Analitică, numit după V.I. Vernadsky al Academiei Ruse de Științe (GEOKHI RAS), preluat de agenția rusă de știri TASS.
„Datele obținute pe parcursul a opt anotimpuri reflectă modificări ale conținutului de elemente toxice de-a lungul anului în apele lizimetrice, adică ape care sunt colectate datorită mișcării verticale din sol, sub orizontul de humus. S-a relevat că primăvara, din cauza topirii zăpezii, proporția formelor toxice ale elementelor crește; vara, datorită activității biochimice, s-a constatat o scădere semnificativă a formelor toxice ale elementelor”, a declarat Marina Dinu, cercetător principal la Laboratorul de Biogeochimie Evolutivă și Geoecologia Institutului Geochimic al Academiei Ruse de Științe, ale cărui cuvinte sunt citate în mesaj.
Lucrarea a stabilit că substanțele organice care provin din zona de captare (zona din jurul rezervorului) vara suprimă activitatea ionilor de nichel, cadmiu, cupru și plumb. În același timp, conținutul crescut de „humus ușor”, substanțe organice cu molecularitate scăzută, face posibilă reducerea conținutului de ioni metalici, în principal zinc și cobalt, în apă.
„Semnificația practică a cercetării efectuate constă în faptul că abordarea propusă poate fi utilizată pentru a evalua pericolul oricăror ape de suprafață ale pământului (râuri, lacuri) în raport cu „norma”, adică în raport cu concentrațiile maxime admisibile (MPC) a elementelor toxice reglementate în prezent de Rosprirodnadzor”, a mai spus Dinu.
Angajații Laboratorului de Biogeochimie Evolutivă și Geoecologie au efectuat aceste studii în fiecare sezon timp de opt ani. Parcul Național Valdai este o zonă naturală special protejată, fiind situat la o distanță considerabilă de întreprinderile industriale. Acest lucru îl face un model ideal pentru studierea factorilor climatici și geochimici ai formării apei într-o zonă de fundal condiționat, adică o zonă practic lipsită de surse antropice sau de alte surse externe de poluare.
Sursa: adevarul.ro