Geoană, atac mârșav la adresa jurnalistului Attila Biro după dezvăluirile despre relația cu Rusia
Candidatul independent, Mircea Geoană , a încercat, joi, să-l compromită pe jurnalistul de investigații Attila Biro afirmând că ”ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”, scrie g4media.ro.
Au fost două astfel de încercări”, a întărit Geoană acuzația, preluând astfel un fake news care a circulat în presa bulgărească. Jurnalistul Attila Biro a semnat, între alții, investigația publicată de Context.ro, care a arătat cum Rareș Mănescu, un fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, a devenit partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.
În replică, jurnalistul Attila Brio a precizat că ”Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project”. Jurnalistul a mai explicat că o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei”, după ce a investigat ani de zile ”crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”.
Nu este primul derapaj al lui Mircea Geoană în această campanie. Pe data de 13 octombrie, Geoană a lansat un atac suburban la adresa fostului președinte Traian Băsescu pe tema stării de sănătate a acestuia, spunând la Digi 24 că ”e într-o stare de degradare biologică”. Traian Băsescu i-a dat replica tot la Digi 24 și a spus că, indiferent de vârsta sa, nu a ajuns la o stare de degradare care să îl facă să-i transmită sănătate Regelui Mihai, mort de opt ani.
Ce a declarat Mircea Geoană
- „Aş vrea să spun câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presa noastră, un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi din ale ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări. De aceea vă spun cu toată seriozitatea: acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale. Despre asta vorbim azi în România”, a declarat Geoană.
Replica jurnalistului Attila Biro
- ”Platforma Context.ro nu este finanțată și nu a fost finanțată de dl Hodorkovski. Sursele noastre de finanțare sunt publice și la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile aici. Avem ca principal finanțator Comisia Europeană prin granturi în acest moment. Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project, detalii aici. Realitatea este că jurnaliștii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operațiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. Detalii aici
În timp ce am investigat această operațiune, o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Detaii aici. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria.”
Context
Context.ro a scris pe data de 1 octombrie că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.
Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.
Disidentul rus Mihail Hodorkovski a preluat, pe 2 octombrie, pe contul său X investigația realizată de Context.ro și o rețea media internațională despre parteneriatul dintre Rareș Mănescu, fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, și un om de afaceri rus apropiat de Kremlin. ”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil care e acum urmărit de autoritățile de la Moscova.
De notat că Hodorkovski este chiar cel care a lansat organizația media The Dossier Center, cea care a participat la investigația despre Rareș Mănescu. El a anunțat lansarea inițiativei în 2017, într-o postare pe site-ul său.
De notat că Mihail Hodorkovski a preluat ancheta pe contul său de Twitter în timp ce participa la Forumul de Securitate de la Varșovia, considerat al trelea ca importantă după Conferința de securitate de la Munchen și cea din Elveția, la care participă de regulă oficiali importanți din țările NATO și UE cu atribuții apărare și securitate.