Genist american: Câmpurile de mine rusești din Ucraina nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată
Un fost genist al Forțelor Speciale americane, care a îndepărtat explozivii improvizați din Afganistan și de atunci a abordat amenințările din Ucraina, spune că terenurile minate de Rusia nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut vreodată.
„Cea mai mare diferență este numărul mare de mine”, a declarat Ryan Hendrickson, care anterior a servit în Afganistan cu Beretele Verzi și acum îndepărtează mine ca voluntar în Ucraina, pentru televiziunea ucraineană Toronto. „Există milioane și milioane de mine în Ucraina”, multe puse de ucraineni, dar mult mai multe de ruși.
Rușii au „capacitatea de a pune milioane și milioane de mine terestre ”, a spus el, subliniind că „cel mai mare factor de modelare al acestui război sunt minele terestre”.
„Totul este minat”, a spus el în interviu, explicând că în Ucraina „toate câmpurile agricole sunt minate, toate rutele sunt minate”, iar, în sectoarele de pe front, „dacă rutele nu sunt minate, atunci artileria are puncte de referință țintă de-a lungul rutelor”.
Hendrickson a indicat că este copleșit de numărul de mine din Ucraina și de sarcina descurajantă care urmează.
„Amenințări ascunse”
„Minele terestre sunt extrem de eficiente”, a spus Hendrickson, subliniind că mii de mine letale pot fi declanșate în câteva ore, creând probleme grave oricăror forțe care avansează.
„Trebuie să faci față amenințărilor ascunse, amenințărilor pe care nu le poți vedea care sunt sub pământ”, a spus el despre dificultățile pe care le prezintă minele. — Din punct de vedere mental, e obositor.
Soldatul în rezervă a spus că el și echipa sa au întâlnit câmpuri minate extrem de complexe în Ucraina, în care minele antitanc sunt protejate de mine antipersonal și alți explozivi înconjurați de capcane. "Cum elimini toate astea? Foarte lent", a explicat el.
Hendrickson a descris procesul de curățare a minelor ca fiind „metodic” în interviul său pentru televiziunea ucraineană Toronto.
Problema este că, în timp ce lucrările de deminare în zonele din afara luptei se pot desfășura în propriul ritm, lupta din prima linie este substanțial mai puțin permisivă, forțând echipele să lucreze numai atunci când au suficientă protecție sau când sunt mai puțin vizibile, cum ar fi noaptea.
Hendrickson a reamintit operațiunile de curățare din Afganistan. „Noi eram în față cu detectoarele noastre degajând calea atacatorilor”, a spus el. "Este extrem de dificil din punct de vedere mental pentru că nu numai că ești îngrijorat de ceea ce nu poți vedea sub pământ, dar ești chiar în față. Cine va fi împușcat primul? Cine va intra mai întâi în ambuscadă?"
Forțele ucrainene execută o contraofensivă care este împiedicată de mine, printre alte provocări, și există tot mai multe dovezi că aceste câmpuri de mine ar fi trebuit considerate o amenințare mai dificilă pentru operațiunile ofensive.
„Pentru orice mișcare comandantul trebuie să ia în considerare minele terestre”, a spus Hendrickson.
Dacă problema minelor nu a fost analizată cu atenție înainte, cu siguranță nu este cazul acum.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, a declarat recent pentru The Washington Post că „nu mai poți face nimic doar cu un tanc, cu ceva blindaj, pentru că terenul este minat în adâncime și, mai devreme sau mai târziu, se va opri și apoi va fi distrus de focul concentrat ”.
Și Zalujnîi nu este singurul general de vârf care și-a dat seama că minele sunt o problemă uriașă pentru contraofensiva în curs.
„Victimele pe care le suferă ucrainenii în această ofensivă”, a spus șeful Statului Major Interarme al armatei americane, generalul Mark Milley, „provin din câmpuri minate — câmpuri minate care sunt acoperite cu foc direct din partea rușilor”.
„Adevărata problemă sunt câmpurile minate”, a spus el, iar dacă nu există nicio schimbare, Ucraina s-ar putea găsi blocată într-un război de uzură în care lupte teribile de infanterie și dueluri de artilerie macină ambele armate.
Este genul de luptă în care Ucraina pur și simplu nu își poate permite să se angajeze dacă vrea să-i alunge pe ruși și, în cele din urmă, să-și ia înapoi tot teritoriul pierdut.