Generația născută în timpul lui Putin și-a descoperit vocea în cursul protestelor din Rusia (Reuters)

Generația născută în timpul lui Putin și-a descoperit vocea în cursul protestelor din Rusia (Reuters)

Protestele de duminică de pe cuprinsul Rusiei au marcat maturizarea unui nou adversar al Kremlinului: o generație de tineri motivați nu de necesitatea de stabilitate, care-i preocupă pe părinții lor, ci de dorința de schimbare, scrie miercuri într-un comentariu agenția Reuters.

Mii de persoane au ieșit duminică în stradă în Rusia, sute dintre ele fiind arestate. Mulți erau adolescenți, care nu-și pot aminti vremurile de dinainte de Vladimir Putin, care a sosit la putere în urmă cu 17 ani.

''Toată viața mi-am trăit-o în timpul lui Putin'', a afirmat Matvei (17 ani), din Moscova, precizând că era cât pe ce să fie reținut în timpul protestelor de duminică, dar că a reușit să fugă de poliție. ''Trebuie să mergem înainte, nu să ne raportăm constant la trecut'', a adăugat el.

Cu un an înainte ca Putin să candideze probabil pentru un al patrulea mandat, au avut loc cele mai mari proteste de la precedentele alegeri prezidențiale din 2012.

Forța motrice a protestelor a fost Aleksei Navalnîi (40 de ani), militant anticorupție, care a folosit Internetul pentru a-și propaga mesajul, ocolind posturile de televiziune aflate sub controlul statului, de la care se informează aproape toți rușii mai în vârstă.

Navalnîi, care a fost arestat în cursul unuia dintre protestele de duminică, și-a adaptat mesajul pentru YouTube și VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Una dintre recentele postări video ale sale, cu o durată de 50 de minute, în care îl acuză pe premierul rus, Dmitri Medvedev, că deține în secret un imperiu imobiliar de lux, a strâns peste 14 milioane de vizualizări pe YouTube. Purtătoarea de cuvânt a lui Medvedev a calificat afirmațiile drept ''atacuri propagandiste'' ce nu merită comentarii și că ele țin de atitudinea preelectorală a lui Navalnîi.

Dacă rușii mai în vârstă s-ar putea să fi închis ochii la corupția oficială în perioada în care standardele de viață s-au ameliorat, rușii mai tineri vorbesc despre aceasta în termeni de ultraj moral.

Tinerii care cer în mod activ schimbare reprezintă o nouă provocare pentru Kremlin. Acesta a făurit și a menținut sprijinul pentru Putin, concentrându-se în principal pe asigurarea stabilității, pe care rușii o doreau după haosul perioadei postsovietice care a urmat.

Putin a venit la putere după anii 1990, când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat și milioane de oameni s-au văzut cuprinși de sărăcie. Dar tinerii care nu-și amintesc de acele vremuri au alte priorități decât cei mai în vârstă chiar și cu câțiva ani, a afirmat Ekaterina Shulmann, analist politic.

''Regimul nostru politic este fixat pe ceea ce el numește stabilitate, altfel spus să nu se schimbe nimic. Mașinăria politică crede că cea mai bună ofertă pe care o poate face societății este 'Haideți să ținem totul așa cum este pentru cât mai mult timp posibil''', a explicat Shulmann. ''Tinerii au nevoie de un model de viitor, cu perspective clare, cu reguli de joc pe care ei le consideră corecte și... de sprijin social. Nu numai că ei nu văd nimic din toate acestea, nimeni nu vorbește cu vreodată despre aceasta'', a mai spus ea.

Potrivit datelor de utilizator luate de pe un site al unei rețele sociale pentru persoane care au afirmat că intenționează să participe la protestul de duminică din Sankt Petersburg, mai mult de o persoană din șase avea sub 21 de ani.

Este însă prea devreme să se spună dacă noul fenomen va apărea ca o provocare serioasă pentru regimul lui Putin. Ar putea fi ca o explozie de idealism juvenil ce se stinge.

În orice caz, sondajele arată că Putin va câștiga detașat, așa cum se așteaptă majoritatea oamenilor, dacă el va candida pentru președinție anul viitor.

Cel mai credibil rival al său pentru cursa prezidențială, Navalnîi, se află cu mult în urma lui Putin în sondaje și s-ar putea ca el să fie împiedicat să candideze din cauza unei vechi condamnări penale, despre care opozantul afirmă că este motivată politic.

Cu toate acestea, participarea atât de multor tineri a determinat autoritățile ruse să acorde atenție. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a afirmat că tinerii au fost plătiți de către organizatorii protestului pentru a participa. Dar Kremlinul nu a oferit nici o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale și nici unul dintre tinerii care au făcut declarații pentru Reuters nu a spus că a primit bani pentru a ieși în stradă. Mai mulți studenți au afirmat că autoritățile școlare și universitare i-au avertizat înainte de proteste că ar putea fi pedepsiți dacă vor participa la acțiuni.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”