Generația actuală ar putea aduce cele mai proaste rezultate din istorie la Evaluarea Națională

Generația actuală ar putea aduce cele mai proaste rezultate din istorie la Evaluarea Națională

Sunt riscuri mari ca generația de absolvenți care susține începând de astăzi, 19 iunie, examenul de Evaluare Națională să fie cel mai slab pregătită dintre toate. Experți în Educație explică motivele.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Peste 161.500 de absolvenți de clasa a VIII-a au fost înscriși la examenele de Evaluare Națională de anul acesta, potrivit datelor anunțate oficial de Ministerul Educației.

După trei săptămâni de grevă generală în Educație și una în care s-au încheiat mediile, elevii vor susține, astăzi, prima probă scrisă a examenului – cea de Limba română. Mari speranțe că anul acesta rezultatele absolvenților vor fi mai bune decât anul trecut nu sunt. Dimpotrivă.

Și pandemie și grevă

Potrivit profesorului Ștefan Vlaston, expert în educație, actuala generație de elevi care susține Evaluarea va obține rezultate mai slabe. Cu o condiție: „Dacă examenele sunt cinstite. Dacă vor da subiecte foarte ușoare sau îi vor lăsa să copieze – deși avem supraveghere audio/video – ar trebui să fie mai slabe. Pentru că se adună și cei doi ani de pandemie în care învățământul online – ca să-l citez pe fostul ministrul Cîmpeanu – a fost un dezastru. Și atunci, cum să fie altfel de rezultate decât mai proaste?”.

La care se adaugă și greva profesorilor care a ținut trei săptămâni, în care perioada de recapitulare nu a mai existat, mai spune expertul. „Așa că, elevii care au avut parte de meditații vor lua note bune. Dar, per total, procentul ar trebui să scadă față de anul trecut. Dacă nu scade, înseamnă că ceva nu este în regulă”, mai spune Ștefan Vlaston. Dacă ministerul va coborî nivelul de dificultate al subiectelor ar putea fi în avantajul elevilor. „Nici nu știu, e drept, nu e drept, e moral, nu e moral. Nu știu cum va fi. Dar un lucru interesant este că față de cei înmatriculați în clasa a VIII-a, s-au înscris la examen cu 15.500 de elevi mai puțin. De fapt, nu s-au încris ei, pentru că înscrierea se face automat de secretariatele școlilor. Ori cei 15.500 de elevi sunt corigenți – ceea ce mă îndoiesc, pentru că profesorii nu mai vor să vină la corigență în toamnă și să-și încarce programul, vor fi fiind poate vreo mie de elevi – fie sunt elevi virtuali, care sunt în cataloage, dar nu există în realitate. Ministerul ezită să spună”, a atras atenția expertul în educație.

Pe de altă parte, mai spune Vlaston, la simulare au fost vreo 165.000 de elevi: „Acum sunt 161.500, deci și din cei care au participat la simulare au dispărut vreo 4.000 de elevi”.

Imposibil să obțină rezultate bune

La rândul lui, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, și-a exprimat speranța ca profesorii „să nu îi pună pe copii la colț la examenele naționale”.

„Urmează Evaluarea Națională și BAC-ul, va fi imposibil de obținut rezultate bune, doar dacă nivelul de dificultate va ține cont de lipsurile acumulate din cauza grevei. Sper să se țină cont, în sensul în care nu trebuie să avem subiecte care să abordeze o predare și evaluare neîncepute în ultimul modul. Unii elevi au avut norocul să ducă orele până la ultimul clopoțel, alții au stat acasă sau degeaba în școală. Revenind la susținerea și evaluarea celor două examene naționale și în continuare la ceea ce va urma în noul an, sper ca profesorii să nu îi pună pe copii la colț, ei au fost și sunt victime colaterale”, arată Cristache, într-o postare pe Facebook.

Calendarul Evaluării

După proba scrisă la Limba română programată pentru 19 iunie, urmează proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00-19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00-12:00). Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00-8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800.801.100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19-22 iunie, între orele 8:00-16:00).

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut.

Ce le este permis elevilor la probele scrise

La proba de Limba română, precum și la cea maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La Matematică este permisă realizarea figurilor geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor și marcajele pe figură. Totodată, este permisă completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

3.553 de centre de examen au fost organizate pentru susținerea examenului de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…