Anton Rog, general de brigadă în SRI și director al Centrului National Cyberint, a declarat într-o discuție online că SRI e obligat de o nouă lege să intervină dacă un partid utilizează ”acțiuni hibride” pentru a câștiga alegerile. El a dat răspunsul la o întrebare care s-a referit la partidul AUR și campania online din 2020, scrie G4Media .
”Dacă un partid X, sau AUR, s-a folosit de social media în 2020 printr-o agenție aparent necunoscută din Iași, dacă există argumente, dovezi că cineva care participă activ la un proces electoral, e finanțat, sau are consultanță de la cineva văzut ca potențial dușman și folosește respectivele informații pe social media, care e mandatul cyberint?”, a fost întrebarea moderatorului.
Generalul SRI Anton Rog a spus că ”noi n-avem voie să facem politică. Rămânem la X (numele partidului – n.red.). Mandatul e simplu: legea 51/91 privind securitatea națională. Pe 14 martie 2023, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – CCR e o curte care văd că acum ține cu România, nu mai ține cu alte lucruri – a declarat legea constituțională în integralitatea sa. Așa că acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație”.
Anton Rog a explicat apoi ce face SRI în aceste situații.
”Deci din 14 martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul Cyberint în această situație? Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare”, a spus Rog.
El a declarat că SRI ia măsuri precum închiderea siteurilor.
”Ce înseamnă? Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații sau site-uri le punem jos, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directorarutului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treabă: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane dacă știm sigur că fac treaba aia luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, a spus oficialul SRI.
El a adăugat că SRI operează electronic toate documentele și că ar fi ”cu 10-20 de ani înaintea societății”.
”Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră. Avem sisteme electronice, nu se mai întâmplă nimic pe hârtie. În SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap”, a încheiat generalul SRI.