Generalul în rezervă Mick Ryan: Liniile defensive ale rușilor, cele mai „mortale” din ultimii 80 de ani

Generalul în rezervă Mick Ryan: Liniile defensive ale rușilor, cele mai „mortale” din ultimii 80 de ani

Contraofensiva ucraineană, pe care mulți o vedeau fulgerătoare înainte de lansare, durează deja de aproape două luni fără progrese importante pe câmpul de luptă.

FOTO Pixabay

FOTO Pixabay

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți factori de decizie de la Kiev au recunoscut ritmul lent al înaintării, punându-l pe seama liniilor defensive robuste construite de ruși.

Imaginile surprinse din satelit pe vremea când armata ucraineană se pregătea de contraofensivă arătau că rușii își întăreau prima linie de apărare cu câmpuri minate, fel și fel de baricade, fortificații de tip „dinți de dragon” și alte obstacole.

De altfel, câmpurile pline de mine i-au forțat pe alocuri pe soldații ucraineni să lase în urmă tancurile occidentale cu tehnologii avansate și să atace la picior, la fel ca în Primul Război Mondial (1914-1918).

Un veteran al armatei americane, care a luptat în Afganistan și Irak înainte de Ucraina, a făcut o mărturie terifiantă despre brutalitatea luptelor din Ucraina. „Este al treilea război la care particip și de departe cel mai greu. Cea mai proastă zi în Afganistan și Irak ar fi o zi grozavă în Ucraina”, a declarat el într-un interviu acordat pentru The Daily Beast.

Combinația letală folosită de ruși împotriva ucrainenilor

Într-o analiză a contraofensivei ucrainene, generalul australian în rezervă Mick Ryan nu prea dă șanse de reușită Ucrainei în cazul continuării în condițiile actuale de luptă.

„Liniile construite de ruși sunt atât de elaborate și atât de mortale pentru atacatori încât nicio armată nu a făcut față acestui tip de rezistență în ultimii cel puțin 80 de ani”, spune pentru „The Economist” generalul în rezervă Ryan, unul dintre cei mai apreciați analiști militari ai războiului din Ucraina.

Pe lângă tranșee și poziții fortificate, soldații ucraineni se confruntă cu o combinație letală de elemente care constă din milioane de mine antiblindate și antipersonal, drone de supraveghere care pot transmite informații către artileriști, drone kamikaze care pot avaria vehiculele de luptă, sisteme de război electronic menite să obstrucționeze dronele inamice, explică el.

Potrivit lui Mick Ryan, aceste linii, cu o adâncime de zeci de kilometri în unele locuri, au fost concepute pentru a opune rezistență chiar și celor mai complexe asalturi cu arme combinate.

Este „incredibil de greu” ceea ce încearcă să facă ucrainenii, spune generalul australian în rezervă, referindu-se mai ales la pe frontul din regiunea Zaporojie (sud).

Ucrainenii încearcă să străpungă linia inamică de pe acest front în speranța de a avansa către orașele Melitopol și Berdiansk și de a separa în două forțele invadatoare.

Îndemnuri la schimbarea strategiei

În opinia lui Mick Ryan, ucrainenii ar avea mai mult succes dacă ar desfășura atacuri de arme combinate de cea mai înaltă complexitate. Este vorba de o tactică care include într-o cordonare precisă blindatele, infanteria și aviația pentru a crește măsurile de protecție și capacitățile ofensive în cadrul unui asalt. Generalul australian spune că ucrainenii încă nu au demonstrat capacități în acest sens.

Această opinie a fost exprimată anterior de alți doi analiști militari în urma unei deplasări pe câmpul de luptă.

Franz-Stefan Gady, de la Institutului pentru Studii Strategice Internaționale, spune că ucrainenii nu au făcut progrese importante deoarece nu au recurs la manevre combinate la scară largă. Totuși, analistul american notează că „niciuna dintre armate occidentale nu ar putea face cu adevărat acest tip de operațiuni, cu excepția Statelor Unite”, cărora de asemenea „le-ar fi foarte greu să treacă peste straturile defensive” create de ruși în estul și sudul Ucrainei.

Colegul său de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, analistul Michael Kofman, precizează că dificultățile ar proveni din faptul tehnologia necesară pentru a penetra astfel de linii defensive nu a evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani.

Totuși, ucrainenii dau asigurări că vor găsi în cele din urmă un punct slab în apărarea rusă. Menționând un raport enigmatic primit de la generalul Kirilo Budanov, şeful spionajului militar, Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de marți seara că ocupaţii vor „simţi cu siguranţă puternic consecinţele muncii” ucrainenilor. Președintele ucrainean nu a dat niciun element din acest „raport detaliat”, ci a continuat cu un mesaj de ridicare a moralului pentru soldații aflați în prima linie și cu asigurarea că va face tot posibilul pentru crearea unui cadru „cât mai favorabil înaintării” odată cu debutul noului sezon politic în țările partenere, așteptat într-o lună.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...