„Generalul de fier” al Ucrainei spune că are nevoie de mai multă putere aeriană și rachete puternice pentru a sparge liniile Rusiei

„Generalul de fier” al Ucrainei spune că are nevoie de mai multă putere aeriană și rachete puternice pentru a sparge liniile Rusiei

Generalul Valerii Zalujnîi, cunoscut drept „Generalul de fier” al Ucrainei , a publicat săptămâna aceasta un articol de opinie în The Economist în care detaliază echipamentele și evoluțiile specifice cărora Ucraina trebuie să le acorde prioritate pentru a pune capăt actualului impas și a câștiga războiul împotriva Rusiei.

Zalujnîi, generaklul de fier al Ucrainei Foto Shutterstock

Zalujnîi, generaklul de fier al Ucrainei Foto Shutterstock

Comandantul șef al forțelor armate al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a declarat că războiul din Ucraina este „în impas”, avertizând că probabil că nu va exista „nicio descoperire profundă și frumoasă” rapidă în contraofensiva Kievului împotriva Rusiei.

Evaluarea sinceră – care ar putea provoca bătăi de cap liderilor mondiali care încearcă să mențină sprijinul financiar și militar pentru Ucraina – vine la 18 luni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

„Cel mai probabil nu va exista nicio descoperire profundă și frumoasă”, a spus șefulul Statului Major ucrainean referinduse la actuala contraofensiva a Ucrainei.

Zalujni a spus că la fel ca în primul război mondial, „am atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas. Generalul a spus publicației că va fi nevoie de un salt tehnologic masiv pentru a ieși din impas“.

Principala nevoie a Ucrainei, a scris Zalujnîi, este puterea aeriană. „Controlul cerului este esențial pentru operațiunile terestre pe scară largă”, a scris generalul.

Ucraina a reușit să-și consolideze capacitățile de apărare antiaeriană în ultimele luni cu ajutorul rachetelor americane, dar țara se confruntă în continuare cu o luptă dificilă, deoarece Rusia își menține un „avantaj semnificativ” în capacitatea sa de a construi noi escadroane de atac aerian, ceea ce împiedică șansele Ucrainei de a avansa semnificativ, a spus Zalujnîi.

Zalujnîi a declarat că planificarea pre-ofensivă prevedea că Ucraina ar fi trebui să se poată mișca cu o viteză de 30 de kilometri pe zi. Dar în cele cinci luni de când Ucraina și-a început mult așteptata contraofensivă, țara a avansat cu doar 17 kilometri în total.

Contraofensiva s-a dovedit dezamăgitoare pentru oficialii occidentali care sperau că un impuls semnificativ al Ucrainei l-ar putea convinge pe președintele rus Vladimir Putin să-și reconsidere angajamentul față de război.

„Dacă te uiți la manualele NATO și la matematica pe care le-am făcut în planificarea contraofensivei, patru luni ar fi trebuit să fie suficient timp pentru ca noi să ajungem în Crimeea, să ne luptăm în Crimeea și să ne întoarcem”, a declarat Zalujnîi.

Când trupele sale nu au înainat, s-a întrebat dacă nu cumva erau comandanții lui de vină, așa că i-a schimbat. Tot nu au avut succes.

El a spus că a obținut o perspectivă doar când a recitit o carte publicată în 1941 de un general-maior sovietic, care a analizat bătăliile din Primul Război Mondial. Se numește „Breaching Fortified Defense Lines”.

„Și înainte de a ajunge chiar la jumătatea drumului, mi-am dat seama că acolo ne aflăm, pentru că la fel ca atunci, nivelul dezvoltării noastre tehnologice de astăzi ne-a pus atât pe noi, cât și pe inamicii noștri într-un impas.

Câmpurile de mine din est au încetinit trupele ucrainene până aproape de oprire, în timp ce artileria și dronele rusești împiedică echipamentul occidental al Ucrainei.

„Noi vedem tot ce face inamicul și ei văd tot ceea ce facem noi”, a spus Zalujnîi. „Pentru ca noi să depășim acest impas avem nevoie de ceva nou, cum a fost praful de pușcă pe care l-au inventat chinezii și pe care încă îl folosim pentru a ne ucide”.

A doua prioritate a Ucrainei în spatele puterii aeriene este războiul electronic, care include blocarea comunicațiilor și a semnalelor de navigație, a scris Zalujnîi. Un astfel de echipament va fi „cheia victoriei” într-un război cu drone, care a fost din ce în ce mai dominat de drone ieftine, dar puternice, cu vizualizare la prima persoană, care pot elimina echipamente scumpe prin aruncarea încărcăturilor explozive.

Zalujnîi a avertizat că Rusia depășește Ucraina în dezvoltarea echipamentelor de război electronic.

Printre alte atuuri importante pentru cauza Ucrainei se numără focul de contrabaterie, tehnologia de distrugere a minelor și acumularea de rezerve de trupe, a scris generalul.

Deși un susținător financiar major al Ucrainei, SUA au blocat până acum sau au evitat complet să ofere țării tehnologie de vârf în efortul de a evita să fie trase într-un război cu Rusia.

„Nu sunt obligați să ne dea nimic și suntem recunoscători pentru ceea ce avem, dar pur și simplu spun faptele”, a spus Zalujnîi despre nevoia Ucrainei de echipamente mai avansate.

Fără dezvoltarea sau donațiile de echipamente avansate, Ucraina riscă ca războiul să devină și mai prelungit, ceea ce este exact ceea ce spera Putin, a spus șeful armatei Kievului.

„Este important să înțelegem că acest război nu poate fi câștigat cu armele generației trecute și cu metode învechite”, a spus el. „Vor duce inevitabil la întârziere și, în consecință, la înfrângere”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?