Aderarea la NATO a schimbat radical Armata României, care a contribuit decisiv prin diplomație militară și sacrificii în teatrele de operații.
Militari români în timp ce se întorceau din Afganistan. Sursă foto: MApN
Cu alte cuvinte rolul Armatei în ceea ce privește aderarea la NATO a fost unul esențial, în ciuda faptului că azi clasa politică „ia tot caimacul”.
Aderarea la NATO a cimentat viitoarea aderare la UE, decizii aflate pe acelși palier istoric cu Marea Unire din 1918 și Revoluția din 1989.
Azi, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, în ciuda unei subfinanțări cronice de ani de zile, Armata recuperează decalajul și arată cu totul diferit. Iar în următorii ani în mod cert Armata României va arăta și mai bine. Mai sunt desigur multe lucruri de îmbunănățit în ceea ce privește înzestrarea, pe lângă tehnica de ultimă generație intrată în dotare în ultimii ani, precum transportoare blindate Piranha 5, lansatoare HIMARS, sisteme antiaeriene Patriot, sau chiar avioane F-16 modernizate care asigură tranziția către F-35. Iar calitatea vieții personalului și nivelul salarial trebuie aduse și ele la la același palier cu cel al statelor aliate pentru a depăși inclusiv criza de personal și plecările din sistem.
Însă chiar și așa un lucru este cert. Azi Armata României arată un progres formidabil față de 2004, momentul integrării în NATO și implicit față de anii 1990.
Despre aceste lucruri a vorbit într-un interviu acordat agenției naționale de presă Agerpres și comandantul Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE), general-maior Cristian-Daniel Dan, care conduce una dintre cele mai importante structuri NATO, cea care a pus Sibiul pe harta Europei, din punct de vedere militar.
Generalul Dan subliniază că nu există nicio diferență între soldatul american și cel român, dar acest echilibru a fost atins cu muncă enormă și cu sacrificii.
Sursă foto: DefenseRomania
„Pe perioada pregătirii sacrificiile ţi le asumi prin jurământul faţă de ţară, ceea ce înseamnă şi asumarea faptului că vei fi, la un moment dat, departe de familie. Dar să revin la misiune, perioada de pregătire este extrem de importantă. De ce, pentru că acolo înveţi să te bazezi pe colegul din stânga, din dreapta sau pe ordinul dat sau primit. Ştii că ordinul va fi executat şi ştii că prin aceasta nu-i vei pune militarului viaţa în pericol.
Dar în acelaşi timp am grijă şi de mine şi de colegi, astfel încât să îmi duc la îndeplinire misiunea. În misiunile din Afganistan din anul 2010, cu Batalionul 812 Infanterie de la Bistriţa, ca şef de stat major şi în cea din 2012 cu Batalionul 32 Infanterie de la Timişoara ca şi comandant, noi, militarii români, am luptat cot la cot alături de militarii aliaţi. În cadrul Alianţei n-am văzut nicio diferenţă între militarul român şi cel american. Sunt la fel de profesionişti, la fel de buni camarazi, la fel de dedicaţi încă din perioada de pregătire, pentru că orice misiune se execută având la bază o etapă de pregătire. (...) Şi am avut succes. Şi, repet, nu am văzut niciun fel de diferenţă. Dimpotrivă. Cred că românii au fost apreciaţi de către comandanţii NATO pentru profesionalismul de care au dat dovadă”, a precizat comandantul Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE).
Diplomația militară: Armata României a contribuit decisiv la aderarea la NATO oferind politicului instrumentul necesar în negocieri
General-maior Cristian-Daniel Dan a punctat și sacrificiile pe care Armata le-a făcut, sacrificii care au contribuit decisiv la procesul de aderare la cea mai puternică alianță militară din istorie.
„În primul şi în primul rând, cred că ar trebui să ne plecăm fruntea în faţa celor 30 de colegi care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii şi să le fim recunoscători, acestora le datorăm respectul şi recunoştinţa veşnică atât lor, cât şi membrilor de familie, pentru că nu-i uşor nici pentru membrii de familie, când vorbim de eroii noştri.
Sursă foto: MApN
În al doilea rând, nu le-aş spune neapărat înaintaşi, le-aş spune colegilor care au avut şansa să pregătească aderarea la Alianţă şi să reprezinte fundamentul a ceea ce înseamnă intrarea României în NATO. Şi asta nu se putea face fără muncă, fără dedicare, fără sacrificiu, fără spirit de echipă. Şi cred că ar trebui să le fim recunoscători pentru că şi ei şi-au dedicat atâtea ore de muncă acestui obiectiv major, ore care trec neobservate, de cele mai multe ori, în euforia succesului.
Aş adăuga cei peste 50.000 de militari din Armata României care au participat la misiuni în afara teritoriului naţional şi contribuţia acestora la aderare. Mi-aduc aminte că în 2002 am dislocat prin forţe proprii primul contingent de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan, fapt ce a însemnat un efort enorm pentru Armata României de la acea vreme, precum şi implicaţiile acestui demers la nivel diplomatic, la nivel politic. Ca să se întâmple lucrurile acestea, aş spune că n-a fost o cale uşoară, dar ştiam unde suntem şi încotro vrem să mergem.
Şi într-adevăr, cred că cel mai mare sacrificiu este cel uman pe care l-am făcut şi aici mă refer nu doar la militarii care şi-au sacrificat viaţa, ci şi la răniţii pe care îi avem în urma acţiunilor din teatrele de operaţii”, a mai punctat generalul Dan.
SURSA: defenseromania.ro