
Generalul Cavoli: „Armata rusă este mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Stocul de obuze, mai mare decât cel european și american la un loc”
Generalul Cristopher Cavoli, comandantul forțelor americane din Europa, a dezvăluit în timpul audierii sale ( VIDEO ) în fața Congresului SUA că, în prezent, armata rusă este mult mai numeroasă și mai bine pregătită decât la începutul războiului și că produce masiv tehnică militară.
Generalul Cristopher Cavoli, șeful Comandamentului European al SUA și al forțelor NATO din Europa ( SACEUR ), a fost audiat la data de 3 aprilie 2025 în Congresul SUA.
În timpul audierii publice a dezvăluit mișcările geostrategice ale Rusiei, dar și ceea ce s-a întâmplat până acum pe frontul din Ucraina.
"În ciuda pierderilor ample pe câmpul de luptă din Ucraina, armata rusă se reconstituie și crește într-un ritm mai rapid decât anticipaseră majoritatea analiștilor. De fapt, armata rusă, care a suportat greul luptei, este astăzi mai mare decât era la începutul războiului – în ciuda faptului că a avut aproximativ 790.000 de victime", a declarat generalul Cristopher Cavoli.
Acesta a mai dezvăluit că Rusia are acum peste 600.000 de militari pe frontul din Ucraina, aproape dublu față de acum patru ani. În plus, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei să crească la 1,5 milioane numărul militarilor activi, ocazie cu care recrutează 30.000 de noi militari în fiecare lună.
Stocul de obuze, mai mare decât cel european și american la un loc
Forțele terestre ruse au pierdut în Ucraina în jur de 3.000 de tancuri, 9.000 de vehicule blindate, 13.000 de sisteme de artilerie și peste 400 de sisteme de apărare aeriană. Toate, numai în ultimul an.
Dar Rusia este pe cale să le înlocuiască pe toate după ce și-a mărit producția industrială și a deschis noi fabrici de producție. În plus, a transformat și liniile de producție comercială în uzine de armament.
În urma acestor demersuri, industria de apărare rusească urmează să producă în acest an 1.500 de tancuri, 3.000 de vehicule blindate și 200 de rachete balistice și de croazieră Iskander.
Generalul Cristopher Cavoli anticipează că Rusia va produce 250.000 de obuze pentru artilerie pe lună. Ceea ce va însemna că va avea un stoc de trei ori mai mare decât Statele Unite și Europa la un loc.
"Rusia continuă să dețină cel mai mare stoc de arme nucleare din lume. Arsenalul nuclear al Rusiei este compus din aproximativ 2.500-3.500 de focoase cu randament mare și scăzut, care pot fi adaptate pentru utilizare pe câmpul de luptă sau folosite strategic", a mai spus generalul.
Arme chimice cu cloropicrină, folosite în Ucraina, deși interzise
Rusia continuă să dezvolte programele de arme chimice și biologice pe care le folosește din plin în Ucraina.
Generalul Cristopher Cavoli a mai dezvăluit că forțele ruse au folosit în mod repetat arme chimice cu cloropicrină, un agent toxic cu efect de sufocare care a fost utilizat pentru prima dată în Primul Război Mondial.
Astfel, a spus generalul Cavoli, Rusia a încălcat Convenția privind Interzicerea Dezvoltării, Producerii, Stocării și Folosirii Armelor Chimice și Distrugerea acestora.
Aerian și naval, pierderi minore
Rusia a suferit pierderi minore în ceea ce privește capabilitățile sale aeriene și maritime. Forța Aerospațială Rusă deține în prezent peste 1.100 de avioane capabile de luptă, printre care avioane de vânătoare Su-57, Tu-95 și Tu-160.
În același timp, Marina Rusă numără peste 60 de submarine și 42 de nave de luptă, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr cu vârf nuclear.
"Comandanții ruși încă pun accentul pe cantitate și pe masă în detrimentul aptitudinii și perspicacității operaționale. Cu toate acestea, forțele rusești cu resurse slabe și dezorganizate pe care le-am văzut în timpul invaziei inițiale s-au îmbunătățit semnificativ.
Formațiunile rusești câștigă experiență de luptă. Armata și-a demonstrat capacitatea de a învăța de pe câmpul de luptă, de a disemina noi concepte între organizații și de a contracara avantajele tactice și tehnice ucrainene", a atras atenția generalul Cristopher Cavoli.
Industria Rusiei, militarizată în masă
Rusia continuă să își extindă programele cu submarime de atac, dotate cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară din clasa Severodvinsk-II, submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară de clasa Dolgorukiy II, dar și cu cele de recunoaștere submarină atât în teatrul european, cât și în cel indopacific.
"Aceste noi capabilități arată că armata rusă intenționează să obțină avantaje tactice și operaționale pentru viitorul câmp de luptă. Pentru a sprijini aparatul militar în creștere al Rusiei, Kremlinul a stabilit politici economice pentru a-și restructura instituțiile financiare și industria de apărare.
În septembrie 2024, Rusia a anunțat o creștere cu 25% a cheltuielilor pentru apărare, ceea ce reprezintă 6,3% din produsul său intern brut. Acesta este al patrulea an consecutiv în care Rusia și-a majorat cheltuielile de apărare pentru a finanța războiul din Ucraina și planurile de extindere a armatei active.", a declarat generalul Cavoli.
Investițiile Rusiei în industria de apărare au redus șomajul la nivel național cu 2,4%, deși economia se află pe picior de război și va rămâne așa în viitorul previzibil.