Generalul Ben Hodges: „N-aș spune că Marina militară română este slabă”. Ce spune despre dronele navale ucrainene
Generalul american în rezervă Ben Hodges a dat ca exemplu Ucraina care nu are o flotă militară, dar pune în dificultate flota rusă din Marea Neagră.
Generalul Ben Hodges FOTO Profimedia
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul american în rezervă Ben Hodges, îndeamnă România să investească în drone navale, în condițiile în care flora marină nu este bine înzestrată.
„De ani de zile, îi încurajez pe colegii și prietenii mei din Marina militară română să investească în drone. Uitați-vă ce reușesc să facă ucrainenii cu astfel de drone. Cu niște bărci dirijate de la distanță sunt în stare să atace nave, să atace poduri. Astfel de sisteme navale sunt bune și la descoperirea minelor ori a submarinelor. Și sunt mult mai ieftine, nu ai cheltuieli mari cu ele. Cred că România ar trebui să se gândească foarte serios să investească în drone”, a spus Ben Hodges într-un interviu pentru Digi24.
Acesta a precizat că marina turcă este mai bună decât flota rusă la marea Neagră și îndeamnă România să coopereze mai mult cu Turcia.
„Nu aș spune că marina română e slabă, dar trebuie să-și mărească nivelul de pregătire. Pentru ce mai ai navele astea, dacă nu le folosești pentru apărarea apelor teritoriale române și la impunerea respectării legilor internaționale? Ar fi mai bine dacă România ar colabora mai strâns cu Turcia. Și cred că acesta e un prilej de cooperare între cele două țări și chiar și cu Ucraina. Ucraina nici măcar nu are o forță navală, dar are drone, cu care fac multă treabă în Marea Neagră. Cooperarea în regiune e importantă”, a mai îndemnat generalul american.
Cât despre blocada navală a rușilor, care au o atitudine agresivă împotriva navelor comerciale. Ben Hodges spune că „i se pare de neiertat faptul că SUA și alte țări nu au făcut nimic să oprească activitățile ilegale ale Rusiei în Marea Neagră: refuzul rușilor de a se supune legilor internaționale în ceea ce privește libera navigație a navelor în ape internaționale, faptul că opresc astfel de nave, le abordează și le inspectează, lansează mine în apă”.
Sursa: adevarul.ro