Generalul „Armaghedon”, presat de propagandiștii lui Putin să vină cu victorii după retragerea din Herson
Propagandiștii Kremlinului și ultranaționaliștii ruși își exprimă tot mai tare nemulțumirea în mod public față de decizia retragerii din Herson și pun tot mai multe presiuni pe comandantul trupelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin.
Generalul Serghei Surovikin FOTO Arhivă
Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” pentru reputația sa de om nemilos, a recomandat pe 9 noiembrie retragerea soldaților ruși pe malul stâng al fluviului Nipru, adică inclusiv din orașul Herson, singura capitală regională ocupată temporar de Rusia în Ucraina.
Călit în războaiele din Cecenia și Siria, generalul Surovikin, în vârstă de 56 de ani, și-a explicat decizia prin faptul că i-ar permite Moscovei să salveze echipamente și să-și redistribuie forțele către alte direcții de ofensivă.
Unele dintre aceste forțe, estimate la 30.000 de Statele Unite, au fost mutate între timp în estul Ucrainei, unde bătăliile sunt intense, dar fără progrese vizibile pentru părțile implicate în lupte.
Acum Serghei Surovikin este presat să vină cu victorii care să demonstreze că decizia retragerii din Herson este justă, transmite Reuters.
„Așteptăm de la tine rezultate geniale și mă rog pentru tine, mă rog zilnic”, a declarat Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune RT, în cadrul unei emisiuni.
Apeluri la distrugerea întregii infrastructure energetice a Ucrainei
Vladlen Tatarski, un blogger cu peste jumătate de milion de urmăritori pe canalul său de Telegram, și-a exprimat recent furia pentru faptul că forțele ruse nu l-au omorât pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale la Herson. „Pentru ce ne vărsăm sângele? Cum de a putut Zelenski să intre atât de degajat în Herson?”, s-a întrebat bloggerul rus într-un filmuleț distribuit pe rețelele sociale.
„Simbolic, ar fi fost grozav dacă un Geran (un tip de dronă, n. red.) ar fi aterizat pe capul lui prost, dar nu s-a întâmplat. De ce? Fie ducem un război complet, fie nimic nu va funcționa”, a insistat Tatarski, jignindu-l pe șeful statului ucrainean.
Ultranaționalistul Aleksandr Dughin, a cărui fiică Daria a fost ucisă în august în urma unui atentat, critică de zor retragerea din Herson, apreciind că este ultima bucată de teritoriu ucrainean pe care Rusia își permite să o mai piardă. „Limita a fost atinsă”, a declarat el la postul ortodox Țargrad.
Surovikin este totodată presat să intensifice campania de bombardare a infrastructurii energetice a Ucrainei, o tactică prin care Kremlinul crede că poate anihila rezistența ucrainenilor în pragul iernii și poate să-și impună termenii încetării focului.
Astfel, Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Kremlinului, i-a cerut generalului Surovikin să distrugă în totalitate infrastructura energetică a Ucrainei.
Politicienii ruși încă visează să ajungă la Berlin
Alți comentatori de la televiziunea de stat din Rusia au început să pună la îndoială strategia aleasă de Surovikin. Unul dintre ei, Dmitri Abzalov, s-a plâns de ceea ce el a numit un vid de informații și a cerut o „schimbare” în obiectivele specifice ale Moscovei în Ucraina.
În același timp, unii politicieni de la Moscova mențin un ton optimist, susținând că forțele ruse sunt atât de puternice, încât vor ajunge într-o zi „la granița cu Polonia, în Berlin, pe Canalul Mânecii și în Lisabona”.
Dincolo de acest optimism fără noimă, oficiali de rang înalt și șoimi ai războiului de la Moscova le dau asigurări rușilor supărați pentru retragerea din Herson că acest oraș din sudul Ucrainei va ajunge din nou sub controlul Rusiei. Însă nu este o sarcină ușor de îndeplinit împotriva unei armate ucrainene foarte motivate și bine echipate de occidentali, mai ales pe timpul iernii, notează Reuters.
Sursa: adevarul.ro