General german: Rusia „creează în mod clar condiţiile” pentru un atac asupra NATO

General german: Rusia „creează în mod clar condiţiile” pentru un atac asupra NATO

Rusia acumulează forţe care depăşesc cerinţele conflictului actual în Ucraina, a avertizat general-maiorul Christian Freuding, şef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistenţa pentru Ucraina, potrivit agenției germane de presă DPA.

„Observăm că forţele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile enorme de personal şi de materiale, precum şi cu sprijinul partenerilor lor, ci şi se reînarmează cu succes”, a declarat el pentru ediţia de duminică a ziarului Die Welt.

Nu este cert dacă Rusia va lansa un atac împotriva statelor NATO în următorii ani, „dar Moscova creează în mod clar condiţiile pentru aceasta”, a avertizat generalul, potrivit Agerpres.

În acest sens, Freuding a declarat că, lună de lună, armata rusă achiziţionează tot mai multe tancuri, mai multe muniţii, mai multe rachete şi mai multe drone. „Producţia este în creştere, stocurile din depozite sunt în creştere”, a subliniat el.

„Amenințare uriașă”

Deputata europeană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, expertă în domeniul apărării în cadrul Partidului Liber Democrat din Germania, atrage atenţia şi ea asupra unei „ameninţări uriaşe” pentru Germania şi Europa din partea Rusiei, care poartă un război în Ucraina de aproape trei ani.

„Rusia dispune de un efectiv impresionant de trupe şi de o gamă largă de echipamente extrem de eficiente”, a declarat ea pentru Die Welt, menţionând că Moscova a obţinut aceste rezultate în pofida sancţiunilor occidentale.

Totuşi, aceasta admite că problemele legate de calitate şi dependenţa de tehnologia străină sunt factori limitativi pentru Rusia în prezent.

Roderich Kiesewetter, expert în politică externă al partidului de centru-dreapta Creştin-Democrat, consideră atacurile hibride actuale ale Rusiei drept „precursori ai războiului”, referindu-se la activităţile de spionaj şi la atacurile masive asupra serviciilor IT.

NATO şi-a consolidat apărarea împotriva sabotajelor şi a atacurilor cibernetice, fiind atentă la acţiunile Rusiei şi ale Chinei, notează DPA.

În ultimele săptămâni, Moscova a fost acuzată de acte de sabotaj asupra cablurilor subacvatice şi a conductelor din Marea Baltică de către aşa-numita sa „flotă fantomă” de nave-cisternă învechite, utilizate pentru a exporta petrol, eludând sancţiunile Occidentului.



Citește și:

populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump