General: Ce așteaptă ucrainenii pentru a declanșa o ofensivă pe scară largă?
Mick Ryan, un general australian în retragere educat la Colegiul de Comandă al Pușcașilor Marini din Statele Unite, explică lucrurile de care au nevoie ucrainenii pentru o ofensivă în sudul țării și factorii cântăriți de liderii de la Kiev în luarea deciziei de a declanșa un atac pe scară largă.
Generalul australian își începe analiza postată pe pagina sa de Twitter prin a aminti de numeroasele greșeli făcute de Rusia în război, notând că aceasta a intrat în conflict cu o strategie proastă bazată pe supoziții eronate.
„De la aceasta au pornit multiplele eșecuri militare. Tactica și logistica slabă a Rusiei au dus la irosirea unor cantități mari de personal și arme în atacuri fără succes asupra Kievului și Harkovului. Acestea, alături de problemele cu sistemul său de întărire a trupelor au pus constrângeri asupra capacității sale ofensive”, explică acesta.
Ryan spune că, prin urmare, pentru a avansa în alte locuri, comandanții militari de la Moscova au fost nevoiți să concentreze un procent mare din capacitatea lor ofensivă (deși nu toate forțele) în estul Ucrainei pentru a atinge obiectivele trasate de Vladimir Putin pentru Donbas.
Acest lucru i-a lăsat pe ruși vulnerabili pe alte fronturi, vulnerabilitate la care se adaugă modul bun în care Ucraina și-a jucat mâna inferioară în conflict.
„După cum am scris și anterior, în acest război Rusia are masa dar Ucraina are creierul și inima”, afirmă Mick Ryan.
Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct de cotitură
El amintește de asemenea că pentru o perioadă ucrainenii s-au lăsat atrași în lupte de uzură în Donbas dar că apariția sistemelor HIMARS pe câmpul de luptă le-a permis să „rupă contactul” în anumite privințe și să revină la atacarea vulnerabilităților operaționale ale forțelor armate ruse, atât în estul țării, cât și în sud.
„Deși ucrainenii încă se confruntă cu o campanie defensivă dificilă în est, ei au reușit să desfășoare operațiuni de recucerire a teritoriului în sud, care este probabil cel mai important și decisiv teatru în acest război”, afirmă ofițerul australian.
Potrivit acestuia, conflictul a ajuns într-un punct în care numeroase persoane așteaptă o ofensivă pe scară largă a ucrainenilor în sudul țării lor. În ultimele doi luni aceștia au pregătit terenul, inclusiv cu lovituri în spatele frontului, precum cele împotriva bazei aeriene și depozitelor de muniții din Crimeea.
Factorul politic va juca un rol important în declanșarea unei ofensive în sudul țării
Generalul australian explică apoi unii din factorii care vor fi luați în calcul de ucraineni în planificarea unei ofensive pe scară largă:
Politica. Guvernul ucrainean simte probabil presiune să lanseze o ofensivă înainte de sosirea iernii pentru a continua să primească ajutor militar din Occident. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi nevoit să găsească un echilibru între a menține susținerea occidentală și a recuceri teritoriu ucrainean.
Acest lucru poate intra în conflict cu capacitatea militară, un lucru însă normal în război, după cum notează generalul. „Țineți minte, războiul este despre atingerea unor obiective politice”, subliniază el.
Pe lângă acestea, Ucraina nu își permite ca liniile de front statice să devină o normalitate în contextul în care rușii pregătesc deja referendumuri pentru anexarea tuturor teritoriilor ocupate.
Planificarea operativă. Mick Ryan spune că aceasta este o componentă importantă a profesionalismului militar și că este importantă pentru a coordona obiectivele și acțiunile la nivel tactic cu obiectivele strategice și politice.
Pentru Ucraina, planul ar putea avea obiective concentrate pe forțele armate rusești, precum distrugerea tuturor forțelor la vest de Nipru sau izolarea lor pentru a le forța să se retragă.
Obiectivul ar putea fi de asemenea unul geographic, axat pe recapturarea de teritorii sau orașe.
Însă indiferent ce vor hotărî liderii militari de la Kiev, unul dintre obiectivele cheie va fi de asemenea lovirea moralului trupelor rusești și a încrederii lor (precum și a populației Rusiei) în propria capacitate de a continua războiul.
Un aspect vital al planificărilor ucrainene va ține de alocarea forțelor, logistică, culegerea de informații, transport și colaborarea între diferitele ramuri ale forțelor armate.
„Acest lucru necesită un plan care ia în considerare câte ofensive au loc simultan și cum este lansată fiecare”, explică generalul.
Cele mai importante lucruri de care vor ține cont generalii ucraineni
Timpul. „În război ești mereu în contratimp. Capacitatea de a exploata timpul este unul dintre cei mai importanți factori în planificarea și executarea campaniilor militare”, scrie Ryan.
Acesta amintește de un citat al lui Colin Gray, fostul director al Centrului pentru Studii Strategice din cadrul Universității Reading din Marea Britanie, care afirma că „fiecare plan militar la fiecare nivel al războiului este guvernat de ceas”.
Pentru ucraineni asta va însemna să decidă cel mai potrivit moment pentru declanșarea unei ofensive.
„Acest lucru presupune o activitate mai semnificativă decât își imaginează mulți. El va necesita informații excelente despre rezervele Rusiei, potențialul de luptă și logistică, mai ales în lumina ultimelor întăriri primite de trupele rusești”, explică Mick Ryan.
Timpul ar putea avea de asemenea și o dimensiune politică, politicienii putând pune presiune pe generali să declanșeze ofensiva când forțele armate încă nu sunt pregătite.
Foarte important, alegerea momentului va fi influențată de capacitatea ucrainenilor de a-și concentra și coordona forțele în ceea ce privește luptele la nivel operativ, susținerea din partea artileriei, forțelor aeriene, comunicații, logistică, război psihologic, război electronic șamd.
În final, forțele ucrainene vor avea nevoie de asemenea de sprijin strategic.
Ce a mai rămas din industria ucraineană și ajutoarele militare occidentale vor fi necesare pentru a furniza armele și munițiile necesare pentru sprijinirea unei ofensive, acestea fiind enorm de costisitoare în ceea ce privește materialele militare și muniția.