Genele, schimbate de mediul înconjurător. Mintea, emoțiile și chiar culoarea ochilor sunt influențate
Spațiul în care trăim, ce mâncăm, când și cât dormim, cât de des facem mișcare, poluarea și interacțiunea cu cei din jur provoacă modificări chimice asupra genelor din ADN-ul nostru, care le vor transforma în timp, în bine sau în rău.
Mediul înconjurător influențează puternic genele din ADN-ul uman FOTO Shutterstock
O ramură a științei numită epigenetică studiază variația trăsăturilor care sunt cauzate de diferite aspecte ale mediului înconjurător, acestea schimbând practic comportamentul genelor și afectând modul în care celulele le decodifică.
„Cu mulți dintre elevii și studenții cu care lucrez, inclusiv pacienți, învățăm corpul să simtă emoții înalte, pozitive, superioare, cum este iubirea, libertatea, bucuria, compasiunea, recunoștința, inspirația. Toate aceste stări pot activa noi gene, prin care corpul va produce neurotransmițători, hormoni și proteine sănătoase”, explică psihologul Stelian Chivu.
Aceste gen de emoții declanșează vindecarea și echilibrarea funcțiilor organismului . La cealaltă extremă, când trăim stări negative, hormonii stresului preiau controlul corpului și produc o serie de substanțe chimice care generează stres.
Gândurile ne îmbolnăvesc sau ne vindecă
Se ajunge astfel la boală, iar pe acest fond genele produc dezechlibre grave în organism pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, în funcție de vitalitatea, gândurile și emoțiile pe care le are persoana în cauză.
„Genele sunt un segment al ADN-ului care condiționează sinteza uneia sau mai multor proteine. Acestea din urmă se găsesc în nucleul fiecărei celule în număr de aproximativ 30.000. Ele controlează o gamă variată de proprietăți și mecanisme, de la culoarea ochilor până la sănătatea mentală, emoțională și fizică”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Genele sunt influențate de mediul exterior, de stilul de viață, de emoții și natura gândurilor pe care le avem, spune specialistul. De pildă, dacă ne gândim la o persoană dragă și la sex, corpul va secreta hormoni care vor influența libidoul.
Dacă ne gândim la șeful de la serviciu, corpul va secreta hormonul stresului, iar dacă mintea ne fuge la o mâncare gustoasă, vor fi produși neurotransmițători care generează salivarea.
„Modul în care gândim și simțim influențează și activează diferite gene. Putem astfel să înțelegem că putem controla modificarea acestor gene”, ține să precizeze psihologul Stelian Chivu.
Modificarea pozitivă a genelor
Orice factor exterior influențează genele din ADN-ul nostru. Este vorba de calitatea aerului, a hranei, de cât și cum dormim. Gândurile, emoțiile și manifestările pe care le avem închid cercul factorilor care influențează modificarea genelor.
„Dacă afară este înnorat și gândim că o să fie frig, umezeală și o să răcim, corpul va produce hormonul stresului. Dacă în schimb gândim că după ploaie va fi răcoare, iar întreaga natură se va bucura de apă, în noi se vor activa așa-numitele gene ale bucuriei, care vor aduce sănătate, echilibru și pozitivitate”, spune psihologul Stelian Chivu.
În termeni de specialitate, acest gen de manifestare se numește exprimare genetică pozitivă . Când pacienții cu care specialistul lucrează acționează la nivelul minții subconștiente, scot programele mentale negative și le înlocuiesc cu programe pozitive.
„Se produce astfel relaxarea corpului și interiorizarea, iar mintea va accesa undele de tip Alfa, Delta sau chiar Theta, iar acestea generează starea de calm și liniște interioară. Este exact mediul de care corpul are nevoie pentru a produce o modificare pozitivă a genelor”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Sursa: adevarul.ro