Decizia vine după ce marţi, Gazprom şi-a redus cu peste 40% capacitatea de livrare de gaze naturale către Germania.
„Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru zua de miercuri, de aproximativ 15%”, declară AFP un purtător de cuvânt, care precizează că „motivele acestei reduceri nu au fost notificate în acest stadiu”, informează News.ro.
Potrivit sursei citate, exportul de gaze naturale ruseşti către Europa se află într-o scădere constantă, după ce europenii au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei şi Războiului rus din Ucraina.
Gazprom şi-a întrerupt livrările de gaze naturale către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, un dispozitiv prin care Moscova încearcă să ocolească sancţiunile care i-au fost impuse.
Aproape jumătate dintre întreprinderile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank, pentru a-şi onora plăţile, dădea asigurări, la jumătatea lui mai, vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.
Gigantul energetic ialian Eni - controlat în proporţie de 30,3% de către statul istalian - a deschis, la sfârşitul lui mai, un cont în euro şi un cont în ruble la Gazprombank, pentru a plăti furnizările de gaze naturale ruseşti, supunându-se astfel poziţiei Moscovei.
Plata a fost efectuată în euro, potrivit grupului.
Italia este foarte dependentă de gazele naturale ruseşti, în contextul în care importă 95% dintre gazele naturale pe care le consumă - dintre care aproximativ 40% au provenit din Rusia în 2021.
Premierul italian Mario Draghi a pledat marţi, în cursul unei vizite în Israel, în favoarea unei mai mari autonomii energetice.
„Vrem să ne reducem dependenţa de gazele naturale ruseşti”, a declarat el. „Cooperăm pentru a folosi resursele de gaze naturale din estul (Mării) Medieterane şi pentru a dezvolta energii regenerabile”, a adăugat Draghi.
„Livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream pot fi asigurate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi pe zi, în loc de 167 de milioane de metri cubi pe zi cât se prevede”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram gigantul rus în domeniul gazelor naturale.
Astfel, Guvernul german a dat asigurări marţi că, în pofida unei reduceri cu 40% a livrărilor, ”securitatea aprovizonării (este) în continuare garanatată”.
În pofida invazei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, un nivel în scădere de la 55% cât importa în februarie.