Gazprom anunță că intenționează să-și suspende livrările de gaze via Ucraina după 2019 (presă)

Gazprom anunță că intenționează să-și suspende livrările de gaze via Ucraina după 2019 (presă)

Rusia și-a făcut publică luni noua sa politică în domeniul gazelor în Europa, care se dorește o replică la noua concepție de securitate energetică a Uniunii Europene, prin vocea directorului executiv al Gazprom, Aleksei Miller. Acesta a anunțat că Moscova intenționează să nu mai reînnoiască în 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze rusești spre Europa via teritoriul ucrainean, potrivit Unian, care citează ediția de marți a ziarului economic rus Kommersant.

În cadrul unei conferințe dedicate securității energetice și care a avut loc la Berlin, Miller a admis că modelul activității monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni și conducerea UE, căreia i-a și atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecințe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze rusești, potrivit ziarului rus.

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune că discuțiile vor fi dure. Într-o astfel de situație, cel mai plauzibil pare scenariul orientării UE către sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opinează publicația citată.

Într-un discurs, care a fost difuzat de canalul public Rossia-24, șeful Gazprom a descris în detaliu starea relațiilor ruso-europene în domeniul gazelor. Principala problemă vizează, în opinia sa, faptul că, în relațiile sale cu Rusia, UE dorește să scape de interdependența care a caracterizat contractele pe termen lung, ce au fost în vigoare peste 40 de ani.

În prezent, 'în mod deliberat și unilateral', UE caută să atribuie toate riscurile — cerere, prețuri, tranzit și crearea de capacități de extracție și transport — furnizorului de gaze', ceea ce creează mari dificultăți Gazprom, susține Miller. 'Europa trebuie să dea un răspuns clar și precis — are ea nevoie sau nu de această bază de resurse?', a continuat directorul monopolului rus de gaze.

Referindu-se la crearea uniunii energetice a UE, Miller a spus că în cazul în care Comisia Europeană va dori să stabilească un preț unic pentru importul gazelor din Rusia, 'acesta nu va fi cel mai mic dintre prețurile la care noi furnizăm gaze în Europa'.

Mai mult, pentru prima oară un responsabil de acest rang al Gazprom a amenințat cu sistarea livrărilor de gaze, notează Kommersant. Până acum, autoritățile ruse și conducerea monopolului au insistat că nu vor încălca unilateral obligațiile contractuale față de clienții europeni. Potrivit ziarului rus, înăsprirea tonului Moscovei se explică prin temerile că Europa va încerca să împiedice realizarea proiectului de gazoduct 'Turkish Stream', așa cum s-a întâmplat deja în decembrie 2014 cu 'South Stream'. Miller a subliniat că 'South Stream' a fost 'blocat doar în scopul menținerii statu quo-ului pentru tranzitul via Ucraina'.

'Turkish Stream' a fost, de asemenea, conceput ca o rută ocolitoare și devine una din cele mai presante probleme a relațiilor ruso-europene. Miller a dedicat acestui proiect jumătate din alocuțiunea rostită în urmă cu o zi la Berlin, despre care experții spun că a fost organizată special în scopul ca Moscova să-și expună poziția în chestiuni-cheie energetice și să trimită un avertisment UE că s-ar putea reorienta spre Asia cât de curând.

Noua conductă este destinată să transporte gazele rusești până la granița cu Turcia și cu Grecia, a afirmat Miller, adăugând că toate riscurile legate de construcția unor gazoducte care să preia din acest punct gaze 'stau pe umerii Comisiei Europene'.

După 2019, când expiră actual contract privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, Gazprom intenționează să suspende tranzitul de gaze prin această țară, a avertizat Aleksei Miller.

În contractele Gazprom cu europenii este menționat nodul de intrare a gazelor rusești în Baumgarten (Austria), din direcția ucraineană. De aceea, oprirea livrării de gaze către acest hub ar fi o încălcare a contractului. Gazprom este gata să pună în aplicare acest scenariu, a sugerat Miller.

În același timp, șeful Gazprom a spus că Rusia ar putea să participe la crearea de facilități de transportare a gazelor de la frontiera Greciei și a Turciei, în condițiile celui de-al Treilea pachet energetic, despre care până acum nici nu dorea să audă și chiar a vrut să-l conteste la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), și să discute modele de cooperare, inclusiv în cadrul uniunii energetice, relevă publicația amintită.

La solicitarea Kommersant, Comisia Europeană nu a dorit să reacționeze la 'comentariile' șefului Gazprom, limitându-se să afirme că 'nu face comentarii la comentarii'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”