Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat miercuri de premierii Ponta şi Leancă
Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura, miercuri, gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României o va face în Republica Moldova.
Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat miercuri de premierii Ponta şi Leancă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Ponta a anunţat, luni, că la Chişinău va lua parte la manifestările dedicate Zilei Independeţei Republicii Moldova şi va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conectează energetic cele două ţări.
Cei doi premieri vor trece în revistă, cu acest prilej, proiectele bilaterale şi vor vizita o grădiniţă construită din fonduri alocate de România.
Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei, iar primele livrări sunt estimate să aibă loc în jurul datei de 25 august.
"Proiectul pe partea românească a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Până la 15 august va fi finalizat şi pe partea moldovenească. Apoi vor fi câteva zile de probă. În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele două ţări", a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.
Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.
Înainte de începerea livrărilor de gaze este necesar ca Transgaz Mediaş (TGN) şi compania nou înfiinţată Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova să încheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme româneşti şi Republica Moldova să încheie acorduri comerciale de vânzare-cumpărare a gazelor.
Lucrările la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.
România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.
Sursa: mediafax.ro