Gaze naturale: Cei 27 împuternicesc Comisia Euroepană să facă achiziţii comune
Ţările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziţii comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creşterea preţurilor la energie, notează AFP.
Cei 27 şi Comisia "vor colabora de urgenţă în ceea ce priveşte achiziţiile voluntare de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) şi hidrogen", profitând de ponderea economică a UE pentru a beneficia de preţuri mai avantajoase, potrivit concluziilor summitului de la Bruxelles.
"Achiziţiile comune, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, este cel mai bun instrument de reducere a preţurilor", a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă.
"Comisia poate realiza până la 75% din achiziţiile de gaze", fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi, a precizat Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat că participarea la mecanism va fi voluntară, spre deosebire de mecanismul de achiziţii în comun de vaccinuri, care excludea comenzile din afara Comisiei.
"Am convenit asupra faptului că aceasta este o oportunitate care permite cooperarea voluntară pentru achiziţiile de gaze", a afirmat el în faţa presei.
"Desigur, când te uiţi la cazuri specifice, poate fi complicat, foarte complicat, pentru că există companii private în toată Europa" care sunt angajate în contracte, "care cumpără gaze în numele lor şi intenţionează să continue în viitor", a explicat cancelarul german.
Nerăbdător să izoleze Moscova şi să priveze Rusia de surse de venituri după invadarea Ucrainei, Bruxellesul vrea să reducă achiziţiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.
Prin gruparea cererilor, Comisia intenţionează, de asemenea, să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor.
Comisia Europeană a început negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.
Platforma de achiziţii în comun a UE "va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest", precum şi celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), au precizat concluziile summitului de la Bruxelles. AGERPRES