Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România: „Vor fi mai puțini români care vor emigra în Canada“

Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România: „Vor fi mai puțini români care vor emigra în Canada“

Într-un interviu pentru „Adevărul”, Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Moldova a vorbit despre motivele pentru care crede că o să scadă numărul românilor care vor să emigreze în Canada, despre impresiile privind România și cooperarea economică româno-canadiană.

Gavin Buchan este ambasador în Romania din vara lui 2023 FOTO arhiva personală

Gavin Buchan este ambasador în Romania din vara lui 2023 FOTO arhiva personală

Ambasador al Canadei în țara noastră din august 2023, Gavin Buchan are o carieră diplomatică la vârf de peste trei decenii.

Licențiat în filozofie la Memorial University of Newfoundland în 1991 și având din 2010 un master în relații internaționale la Queen’s University, Gavin Buchan s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Internațional din Canada în 1992.

La sediul central, el a lucrat în cadrul Diviziei pentru drepturile omului, al Diviziei pentru relații de apărare și al Diviziei de elaborare a politicilor. Cel mai recent, a ocupat funcția de director general pentru politici de dezvoltare, și consilier special al directorului general pentru dezvoltare. De asemenea, a ocupat funcția de director al politicii NATO și al politicii privind Afganistanul în cadrul Departamentului Apărării Naționale și în cadrul Biroului Consiliului Privat. În străinătate, a lucrat la Praga, Haga, Kandahar și Amman, având de asemenea misiuni speciale la New York, Pristina, Dublin și Tampa.

În 2016, ambasadorul Gavin Buchan a fost decorat de către Guvernatorul Canadei cu medalia Serviciul Meritoriu pentre eforturile sale în stabilirea structurilor democratice în provincia Kandahar din Afganistan.

Prezent recent la Pitești la Simfonia Lalelelor, cea mai mare expoziție florală din România, ambasadorul Gavin Buchan a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre importanța țării noastre și despre amintirile speciale legate de România.

ADEVĂRUL: Sunteți ambasador al Canadei în România din vara anului trecut. Care erau impresiile dumneavoastră despre România înainte de a veni aici și care sunt impresiile acum?

GARY BUCHAN: Înainte de a veni aici ca ambasador, mai fusesem doar o dată în România, la Summitul NATO de la București din 2008. Iar cea mai specială amintire de atunci este legată de dimensiunile uriașe ale clădirii Palatului Parlamentului. România este o țară cu un dinamism economic foarte bun. Și aș vrea să vă mai dezvălui o amintire din trecut. În anii 1970, când eram copil, tatăl meu, care era profesor, a venit în România pentru o serie de lecturi, prin Consiliul Britanic. Și îmi amintesc că tata mi-a adus din România un fluier din lemn ce mi-a plăcut mult.

- Ce locuri din România vă plac cel mai mult?

(Zâmbește) Ca ambasador, trebuie să fiu imparțial și să nu iubesc un loc mai mult decât altul. Dar pot să spun că sunt foarte frumoase peisajele montane din România, mi-au lăsat o impresie foarte plăcută și zona Sibiu, și Valea Oltului.

Ambasadorul Gavin Buchan în dialog cu jurnalistul Denis Grigorescu FOTO Vadim Utii

Ambasadorul Gavin Buchan în dialog cu jurnalistul Denis Grigorescu FOTO Vadim Utii

- Aveți cumva anumite cuvinte preferate în română?

Vorbesc puțin românește. Însă una dintre sintagmele românești ce îmi plac și pe care le-am reținut este: „Poftă bună!” (Râde)

- România și Canada au o colaborare foarte bună în domeniul nuclear. Cum vedeți viitorul acestei colaborări?

România și Canada au deja o istorie impresionantă de câteva decenii în ceea ce privește colaborarea din domeniul nuclear. Am semnat deja contractul pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă. În plus, Canada va investi trei miliarde de dolari pentru finanţarea a două reactoare nucleare la Cernavodă. Și sunt sigur că această colaborare în domeniul nuclear între România și Canada va continua la un nivel foarte bun.

„Sunt mai multe companii canadiene ce doresc să vină în România”

- Sunt mulți români atrași de Canada și care au emigrat și emigrează în Canada. Cum vedeți pe termen mediu și lung evoluția procesului de emigrare al românilor în Canada?

Sunt 240.000 de români în Canada. Iar Canada acceptă în jur de 500.000 de emigranți din toată lumea în fiecare an. Avem o mare deschidere, atât pentru emigranți, cât și pentru oamenii care vor să viziteze Canada. Cred că în viitor vor fi mai puțini români care vor emigra în Canada pentru simplul motiv că perspectivele economice în România sunt bune. Iar românii se gândesc mult mai mult să își facă un viitor în țara lor comparativ de exemplu cu acum două decenii. Și cred că valurile mari de emigrare ale românilor în Canada sunt cumva pe sfârșite. Și asta e un lucru bun, deoarece înseamnă că viața aici în România e mult mai promițătoare. Iar România a ajuns acum să atragă ea emigranți.

Legat de partea turistică, cetățenii români pot călători din 2017 în Canada în scop turistic, fără viză, în baza pașaportului simplu electronic. Orice român poate călători în Canada până la șase luni, trebuind să obțină doar o autorizație electronică de călătorie. Procedura e foarte simplă, totul este electronic. Și grație acestei proceduri simple, numărul românilor care vizitează Canada a crescut în ultimii șapte ani.

- România a ratificat în 2020 un acord cuprinzător pentru comerț, CETA, ce înlesnește acordul care funcționa deja provizoriu din 2017, și elimină aproape toate tarifele pentru bunuri între România și Canada. Cum au evoluat relațiile economice dintre România și Canada de la ratificarea acestui acord?

Din 2016 și până în 2022, valoarea schimburilor comerciale bilaterale au crescut cu 42%. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale bilaterale între România și Canada a fost de 930 milioane dolari canadieni. Și credem că este un potențial important de creștere, valoarea schimburilor comerciale ar putea depăși în acest an un miliard de dolari canadieni.

Și sunt mai multe companii canadiene ce doresc să vină aici, în special în domeniul nuclear. Perspectivele pentru viitor sunt foarte bune.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…