Gastronomie: Franţa a câştigat concursul Bocuse d'Or 2021
Franţa a câştigat luni finala din acest an a prestigiosului concurs culinar Bocuse d'Or, organizat în apropiere de Lyon în cadrul Salonului Internaţional al Restauraţiei (SIRHA), punând capăt unei serii de decepţii pentru gastronomia franceză care a început în 2013, informează AFP.
Echipa franceză a fost condusă de Davy Tissot, posesorul unei stele Michelin şi coordonatorul Saisons, restaurantul Institutului Paul Bocuse, situat în Ecully, o localitate aflată la periferia oraşului Lyon.
Spectatorii prezenţi la centrul expoziţional Eurexpo au intonat "La Marseillaise", imnul naţional al Franţei, după anunţarea rezultatului acestui concurs.
Premiul Bocuse d'Argent a fost câştigat de Danemarca, iar medalia de bronz a revenit Norvegiei.
În timpul primelor două zile ale concursului, 21 de echipe - trei au trebuit să îşi anuleze participarea din cauza constrângerilor sanitare - au participat la două probe.
Concurenţii trebuiau să prezinte în faţa unui juriu compus din maeştri bucătari, veniţi din lumea întreagă, un platou cu antricot de vită, o probă inedită, o masă cu trei feluri de mâncare - antreuri, fel principal şi desert - şi o garnitură de roşii cherry.
"Nivelul competiţiei creşte cu fiecare ediţie", a declarat preşedintele concursului, Jerome Bocuse, fiul legendarului maestru bucătar Paul Bocuse, decedat în 2018. "Chiar şi cu un produs simplu, precum roşiile cherry, poţi să faci lucruri extraordinare", a adăugat el.
Podiumul ediţiei precedente, desfăşurată în 2019, a fost în întregime scandinav. Premiul Bocuse d'Or a fost câştigat atunci de danezul Kenneth Toft-Hansen, argintul i-a revenit suedezului Sebastian Gibrand, iar bronzul norvegianului Christian Andre.
Creat în 1987 de Paul Bocuse, acest concurs culinar, considerat un fel de cupă mondială a maeştrilor bucătari, are loc din doi în doi ani cu ocazia Salonului Internaţional al Restauraţiei (SIRHA).AGERPRES