
Gastroenterologul dezvăluie cele patru fructe care ajută la reducerea riscului de cancer de colon
Pentru o sănătate intestinală bună, medicii recomandă creșterea consumului de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și nucile. Conform unor cercetări recente, anumite fructe pot contribui la scăderea riscului de cancer de colon.
Gastroenterologul Joseph Salhab dezvăluie fructele sale preferate care s-au dovedit a reduce riscul de cancer de colon, conform unui studiu din 2023 publicat în World Journal of Gastroenterology, scrie eathingwell.
1. Pepenele roșu
Pepenele roșu nu este doar delicios. Conform unor date recente, consumul regulat al acestui fruct poate reduce riscul de cancer de colon cu 26%.
Gastroenterologul recomandă fructul preferat al verii, deoarece „conține licopen, un antioxidant care poate proteja împotriva deteriorării celulelor”.
După cum subliniază Salhab, pepenele este bogat în antioxidanți, este hidratant și vă poate susține sănătatea intestinului.
2. Mere
Un măr pe zi ar putea ține doctorul departe, datorită densității sale nutritive. Merele sunt pline de fibre sănătoase pentru intestine, iar un aport mai mare de fructe poate reduce riscul de cancer de colon cu 25%. În plus, merele conțin polifenoli, despre care Salhab menționează că au „efecte antioxidante și antiinflamatorii”.
Merele sunt ușor de împachetat și delicioase ca atare, dar sunt, de asemenea, excelente în salate, ovăz peste noapte sau atunci când sunt asociate cu unt de arahide pentru o mușcătură plină de fibre și proteine.
3. Kiwi
Oferind o reducere cu 13% a riscului de cancer colorectal, Salhab spune că kiwi este o „sursă excelentă de fibre, ajutând la sănătatea digestivă”. Fructul este, de asemenea, bogat în vitamina C, care poate ajuta la susținerea sistemului imunitar, sănătatea inimii și a pielii.
4. Citricele
Citricele conțin, de asemenea, flavonoide, o clasă de polifenoli care pot ajuta la îmbătrânirea sănătoasă, pot combate inflamațiile și pot reduce riscul de cancer.
Consumul de citrice, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, limele și mandarinele, poate fi un factor-cheie pentru reducerea riscului de cancer de colon, datele arătând că un aport mai mare de aceste fructe poate reduce riscul cu 9%. Gastroenterologul afirmă că citricele sunt „bogate în vitamina C, un antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi, reducând potențial deteriorarea ADN-ului”.
Citricele conțin, de asemenea, flavonoide, o clasă de polifenoli care pot ajuta la îmbătrânirea sănătoasă, pot combate inflamațiile și pot reduce riscul de cancer.
Sursa: adevarul.ro