„Gâscă slabă”/Chinezii râd pe rețelele sociale de eșecurile armatei ruse în Ucraina
Ultimele eșecuri ale armatei ruse în Ucraina nu sunt luate în râs doar în Occident, ci și în China, armata rusă fiind caracterizată drept „gâscă slabă” pe rețelele de socializare chineze, scrie Newsweek.
Contraofensiva Ucrainei și o serie de retrageri tactice ale forțelor ruse i-au forțat pe utilizatorii chinezi de rețele de socializare, majoritatea susținând Rusia, să admită că forțele armate ruse s-au dovedit a fi mult mai slabe decât se aștepta. Acest lucru a dus la o serie de glume care au dus la porecla „gâscă slabă”, care este, de asemenea, un omonim al cuvântului „legumă”, ceva de proastă calitate.
Pe rețeaua de socializare Weibo, care are peste 580 de milioane de utilizatori activi lunar, cuvintele „gâscă slabă” însoțesc postările despre ofensiva stagnată a Rusiei în Ucraina. Expresia apare alături de imagini cu echipamente rusești abandonate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, și hărți care ilustrează amploarea retragerii rușilor.
Expresia a câștigat o popularitate deosebită printre bloggerii militari chinezi Weibo, care au urmărit îndeaproape desfășurarea războiului, la fel ca și omologii lor din Occident pe Twitter.
Newsweek notează că, în timp ce o minoritate de utilizatori Weibo susțin Ucraina de la începutul războiului, majoritatea au susținut Rusia, în mod previzibil, văzând-o ca un aliat în confruntarea cu Statele Unite. Bloggerii chinezi au prezis o victorie rapidă a Rusiei, dar rezistența dură a Ucrainei i-a forțat să-și schimbe propriile așteptări.
Pierderea de către Rusia a orașului Liman din regiunea Donețk a provocat un alt val de expresii „gâscă slabă” pe Weibo. Mulți chinezi și-au pierdut încrederea în victoria Rusiei, dar în ciuda tendinței de a-și bate joc de eșecurile acesteia, nu există nicio îndoială că publicul chinez va continua să susțină Moscova în politicile sale agresive din cauza relației complicate a Beijingului cu Washingtonul.
China are o poziție ambivalentă asupra războiului din Ucraina, declarându-și sprijinul față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării atacate, dar întreținând relații solide de colaborare, în special de natură economică, cu Rusia. În același timp, Beijingul nu pierde nicio ocazie în a critica Occidentul, uneori preluând retorica Moscovei pe tema războiului din Moscova.