Gangsteri, interlopi, bani cash şi lux: Maneliştii din România, noii Regi Gypsy, pe postul BBC - GALERIE FOTO, VIDEO
Filmul documentar "New Gypsy Kings",de Liviu Tipurita,despre vieţilor luxoase ale "popstarurile" din industria manelelor,va fi difuzat pe BBC,în emisiunea de documentare "This World", pe 16 iunie, de la ora 21:00. "Manelele glorifică gangsterii", scrie BBC. "Trăiesc viaţa ca sultanii",scrie Mirror.
Gangsteri, interlopi, bani cash şi lux: Maneliştii din România, noii Regi Gypsy, pe postul BBC - GALERIE FOTO, VIDEO
Comunitatea romă este marginalizată şi sărăcă în toată Europa, iar de-a lungul mai multor ani, muzica lor tradiţională a fost cea mai faimoasă marfă de export, scrie BBC. Un nou sound Gypsy a apărut apoi. Manelele. Starurile din industria manelelor pot câştiga până la 20.000 de euro la o nuntă opulentă.
La petrecerile cu manele banii cash vin în averse peste invitaţi. Videoclipurile maneliştilor au milioane de vizualizări pe YouTube.
Dar manelele, zic britanii, sunt un gen muzical controversat - versurile glorifică gangsterii şi interlopii. "Regizorul de documentare Liviu Tipurita ne poartă în această lume extraordinară", scriu jurnaliştii britanici despre documentarul ce va fi difuzat pe 16 iunie, de la 21:00, pe BBC World.
Manelele sunt considerate o versiune gypsy a genului "rap gangsta". Versurile vorbesc despre bani, familie şi mafioţi, scrie Mirror.
În videoclipurile de manele, oamenii aruncă cu bani cash pe versuri care spun: "Trăim viaţa ca sultanii".
Vedetele au vieţi luxoase - câştigă echivalentul a 15.000 de lire sterline într-o singură noapte.
"A existat o schimbare majoră în comunitatea romă", explică românul Liviu Tipurita, documentaristul. "Au trecut de la căruţe la Ferrari, de la corturi la palate."
În comunitatea romă există contrastul dintre vieţile "bengoase" ale unora şi traiul majorităţii romilor, sub nivelul sărăciei, care locuiesc pe străzi dosite, în cartiere mărginaşe şi se străduiesc să-şi hrănească copiii.
Manelele au devenit un "paşaport" către afaceri în care se învârt bani. Câteva formaţii tradiţionale, cum e, de pildă Fanfara Ciocârlia, au faimă internaţională.
Un fragment din documentarul lui Liviu Tipurita este despre Adrian Minune, artistul extrem de bogat, care câştigă "căruţe de bani" la cântări şi nunţi. Spectatorii britanici vor avea ocazia să admire hainele scumpe şi palatul în care locuieşte Minune. "Într-o secvenţă din film, soţia lui Adrian Minune îi pune ciorapii", scriu jurnaliştii de la Mirror.
Sursa: mediafax.ro