GAME, SET, MECI: Florența Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros, s-a stins din viață
Tenisul românesc a suferit o mare pierdere, miercuri dimineaață, după ce Florența Mihai, prima jucătoare din România care a ajuns în finala de la Roland Garros, s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani.
Florența Mihai a ajuns în finalale de simplu și dublu mixt ale Roland Garros în 1977, moment în care a intrat definitiv în istoria tenisului românesc. Ea avea să deschidă drumul altor jucătoare către înalta performanță, la doar un an distanță Virginia Ruzici reușind să cucerească trofeul din Franța.
Una dintre cele mai mari talente tenismane pe care le-a avut România, Florența Mihai și-a dedicat întreaga viață fenomenului sportului alb de la noi din țară, fie din postura de jucătoare, fie din cea de antrenor sau făcând parte din echipa Federației Române de Tenis.
"Toți cei care vor să-și ia ”la revedere” sunt așteptați joi (15 octombrie 2015), între orele 13:00 - 15:00, la sediul Federației Române de Tenis din str. Pierre de Coubertin, nr. 11, sector 2, București, unde va fi depus corpul neînsuflețit", anunță FRT.
Printre reușitele din cariera Florenței Mihai pot fi enumerate: medalia de bronz la Roland Garros în 1976; s-a clasat în primele opt jucătoare la simplu, la US Open-ul din 1979 și a făcut parte din echipa de Cupa Federației a României timp de șase ediții (dublu alături de Virginia Ruzici), reușind să intre în primele 8 echipe din Grupa Mondială la edițiile din 1983 – Zurich, 1981 - Tokyo, 1980 – Berlin, 1978 – Melbourne. Multiplă campioană națională la probele de simplu, dublu și dublu mixt (1971-1983), Florența Mihai s-a impus și în multe turnee internaționale, printre altele câștigând proba de dublu a Campionatele Europene de Seniori (amatori) și medalia de bronz, la simplu, în 1978.
Căpitan-nejucător al României
Ca antrenor, Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federației, aproximativ 14 ani, incluzând trei ediții în Grupa Mondială I și II, a condus echipa României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) și de la Sydney (2000) și a fost antrenoarea unor jucătoare de top precum Irina Spîrlea- loc 7 mondial, Ruxandra Dragomir- loc 15 mondial și Irina Begu.
În cadrul Federației Române de Tenis, a activat ca Secretar General (1984 – 1989), antrenor federal, consilier de specialitate și consilier președinte.
Pentru performanțele sale, Florența Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 și 1977) și Medalia Națională: serviciul Credincios Clasa a III-a.