Galați: Ministrul Mircea Dușa a evaluat exercițiul de alertare a peste 3.000 de militari

Galați: Ministrul Mircea Dușa a evaluat exercițiul de alertare a peste 3.000 de militari

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a evaluat miercuri în poligonul Smârdan, din județul Galați, exercițiul de alertare a unităților subordonate comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica" din Buzău, la acțiune participând aproximativ 3.000 de militari. Exercițiul a început marți, la ora 18,00, la comanda ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, iar toți cei aproximativ 3.000 de militari, din garnizoanele Buzău, Focșani, Galați și Brăila împreună cu tehnica de luptă au ajuns, în poligonul Smârdan, miercuri dimineață, la ora 4,00.

Ministrul Apărării s-a declarat mulțumit de timpul de reacție al militarilor participanți la exercițiul de alarmare, precizând că nu s-a înregistrat niciun incident pe timpul deplasării către poligonul Smârdan. Totodată, ministrul a precizat că un astfel de exercițiu de alarmare nu a mai fost organizat, în România, de șase ani, din motive financiare.

"Vreau să-i felicit pe toți cei peste 3.000 de militari care au fost alarmați și pe comandanții lor pentru felul în care au acționat în cursul nopții, astfel ca miercuri la ora 4,00 să avem toate elementele operaționale și militarii pregătiți pentru executarea misiunilor. Sunt foarte mulțumit că toate elementele executare a comenzii și controlului sunt în funcțiune, începând cu cabinetul ministrului, cu statele majore, comandanții de divizii și brigăzi, astfel că într-o situație reală suntem operaționali", a spus Dușa.

Miercuri seară se va comanda încetarea alarmei. O parte dintre militarii care au participat la acest exercițiu vor rămâne în poligonul Smârdan, unde, joi, se va deschide exercițiul multinațional "Wind Spring 15", care se va desfășura până pe 30 aprilie. La acest exercițiu vor participa 2.200 de militari cu armament și tehnică de luptă, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României și Statelor Unite ale Americii.

Potrivit ministrului Mircea Dușa, exercițiul se înscrie în planul de reasigurare a flancului estic al NATO și UE aprobat la summitul din Țara Galilor. Conform acestui plan, în prezent, la Constanța se află un distrugător al SUA, 11 avioane A 10 sunt la Câmpia Turzii, unde se antrenează piloții. Urmează să ajungă în România și piloți portughezi cu avioane F 16, dar și piloți americani cu avioane F 15. Mircea Dușa a mai precizat că în acest an sunt programate peste 340 de exerciții militare ale militarilor români cu partenerii NATO și UE, mult mai multe decât în anii trecuți.

"Pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO și UE aprobat la summitul din Țara Galilor vom avea militari permanent prin rotație pe acest flanc. Și în momentul de față se află un distrugător al SUA în Constanța, avem 11 avioane A10 la Câmpia Turzii, care se pregătesc în comun cu piloții noștri, urmează să vină și portughezii cu avioanele F16, o să mai vină și partenerii noștri din SUA cu avioane F15 și vor fi multe exerciții de pregătire. În Marea Neagră a fost în permanență prezent în această perioadă un vas al NATO sau al UE și în portul Constanța, unde se organizează și exerciții de pregătire în comun.

Anul acesta, pentru că avem și resursele financiare necesare, am planificat peste 340 de exerciții de pregătire și de instruire a militarilor români. O parte din ele se organizează cu partenerii noștri din NATO și UE, iar altele sunt organizate de către unitățile noastre militare. În același timp, militarii români participă la exerciții de de pregătire și de instruire în alte state din Europa. La ora actuală, avem militari în Germania și Bulgaria. Aceste exerciții sunt importante pentru a realiza interoperabilitatea cu militarii din NATO și celelalte state", a declarat Dușa. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”