Gabriela Firea: Parcurile Capitalei sunt abandonate! Au nevoie mâna unui gospodar
De Ziua europeană a parcurilor naționale, Gabriela Firea trage un semnal de alarmă despre starea marilor parcuri bucureștene.
În mod paradoxal, acestea par să fie contra curentului european, ajungând într-o stare deplorabilă.
Senatoarea Gabriela Firea, care candidează din partea PSD la Primaria Generală a Capitalei, a luat poziție față de dezinteresul arătat de actuala administrație pentru amenajarea parcurilor, cu atât mai mult cu cât în mandatul ei anterior demarase un amplu program de reabilitare și modernizare.
"Parcurile istorice Regele Mihai I (Herăstrău) și Grădina Cișmigiu zac abandonate! Au nevoie urgentă de mâna unui primar gospodar, cu o echipă care să fie capabilă să repare aleile crăpate, să tundă buruienile, să planteze flori și, până la urmă, să aducă parcurile la ce au fost cândva.
Astăzi, e Ziua Europeană a Parcurilor. Pentru bucureșteni, marile parcuri sunt printre puținele locuri de relaxare, de refugiu din haosul cotidian. Nu avem suficiente astfel de locuri, dar cele existente nu au primit atenția cuvenită în ultimii patru ani", a scris pe pagina sa de Facebook, președinta PSD București, Gabriela Firea.
Dezinteresul administrației, coordonată de Nicușor Dan, este cu atât mai inexplicabil, cu cât, presa a scris de multe ori despre acest subiect, precizează Gabriela Firea: "Au fost destule știri în ultimii patru ani care prezentau dezastrul și lipsa de interes pentru parcuri. Șobolani, șerpi, alei crăpate și surpate, locuri de joacă periculoase, mobilier stradal rupt și multe altele.
E păcat ca s-a pierdut timp prețios. Am lăsat la finalul mandatului, în 2020, un proiect amplu de reabilitare peisagistică a Parcului Regele Mihai I. Zace în sertar de atunci! După 4 ani, actualul primar general chiar nu mai poate da vina tot pe echipa Firea. Să caute la Alpab documentația, ca poate nu a știut de ea".
Printre proiectele lăsate de Gabriela Firea la finalul mandatului din 2020, se regăsesc:
"Asfaltarea aleilor din parcul Herăstrău a început în 2020, în mandatul meu. De ce nu a continuat?
Podul pietonal din zona podului CFR, unde s-au întâmplat prea multe tragedii, avea autorizațiile de construire de la finalul mandatului meu. De ce nu s-a realizat?
Am realizat documentația PUZ pentru parcurile Herăstrău, Cismigiu, Carol. De ce nu au fost aprobate nici până acum?
Am realizat documentația extrem de amplă a proiectului de restaurare a parcului Herăstrău, DALI pentru amenajarea peisagistică. Nimic nu s-a întâmplat în ultimii 4 ani!", spune candidata PSD la Primăria București.
O altă supărare a fostului primar general, din perioada 2016-2020, se referă la parcul Cișmigiu, unul dintre cele mai frumoase parcuri din București, cu o bogată istorie în spate: "În Grădina Cișmigiu, lucrurile stau și mai prost! Printr-o campanie de manipulare, actualul primar general a blocat proiectul de restaurare aprobat de Consiliul General, l-a atacat în instanță prin asociația sa. A făcut o victorie din asta, dar nu a pus nici în loc, după ce a ajuns primar. Nu a venit cu un plan amplu de reabilitare a Grădinii Cișmigiu, ci doar a reparat punctual. Până și pentru podul restaurat avea proiect și autorizație tot de pe finalul mandatului meu!"
Gabriela Firea, care a declarat că:"Salvarea spațiilor verzi ar trebui să înceapă mai întâi cu marile parcuri pe care le avem deja. Sigur că în continuare este nevoie de mai multe spații verzi și împreună cu restul colegilor primari de sector avem în plan construirea de parcuri" și echipa social democrată au în vedere un amplu program, pentru perioada 2024-2028, de reabilitare a parcurilor, amenajare a ami multor spații de recreere în aer liber și pentru protecția mediului, publicat pe site -ul https://gabrielafirea.eu/, care prevede:
•Reabilitarea peisagistică a marilor parcuri monument-istoric: Regele Mihai I (Herăstrău), Grădina Cișmigiu etc.
•Amenajarea parcurilor aflate în administrarea PMB cu refacerea infrastructurii de iluminat și asigurarea pazei în toate parcurile, non-stop, inclusiv prin monitorizare video.
•Igienizarea și refacerea malurilor lacurilor și digurilor din București, să atragă investiții pentru exploatarea lacurilor refacerea locurilor de joacă existente și înființarea altora noi.
•Crearea de noi spații de tip parc sau pădure-parc, prin amenajarea spațiilor aflate deja în patrimoniul Municipiului București, pentru practicarea diferitelor sporturi sau pentru petrecerea timpului liber.
•Punerea în aplicare a Planului Integrat de Calitate a Aerului 2024-2028 prin implementarea tuturor măsurilor de reducere a emisiilor din traficul rutier, salubrizarea eficientă a străzilor, promovarea, îmbunătăţirea şi extinderea transportului public şi eliminarea autovehiculelor vechi din circulaţie.
•Continuarea și dezvoltarea programului Autobuzul Școlar, inițiat în anul 2019, care ar decongestiona traficul și reduce poluarea.
•Refacerea, modernizarea și extinderea sistemului de stații de monitorizare a calității aerului la nivelul tuturor sectoarelor și a unui sistem de alertă rapidă în caz de depășiri ale valorilor zilnice de PM10 și PM 2,5.
• Reducerea termenelor pentru eliberarea avizelor de toaletare/defrișare a copacilor aflați în declin biologic și a celor uscați.