Gabriel Oprea rămâne „doctor” chiar dacă a plagiat. Înalta Curte anulează ordinul de retragere a titlului
Ordinul din 2016 al ministrului Educației de atunci, Mircea Dumitru, prin care îi era retras titlul de doctor lui Gabriel Oprea, a fost anulat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Gabriel Oprea poate folosi titlul de doctor chiar dacă a plagiat
„Admite recursul declarat de recurentul – reclamant Gabriel Oprea împotriva Sentinţei civile nr. 3265 din 10 iulie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată, şi rejudecând, admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care s-a dispus retragerea titlului ştiinţific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum şi a tuturor actelor juridice şi a operaţiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Respinge ca rămase fără obiect petitele 1 şi 2 ale cererii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 octombrie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, scrie în decizia ÎCCJ, Conform portalului Instanței Supreme.
Comisia de experți din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea în iulie 2016, iar o lună mai târziu CNATDCU a respins contestația fostului vicepremier cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.
Mircea Dumitru, ministrul Educației de atunci, a semnat în septembrie 2016 ordinul de retragere al titlului de doctor al fostului ministru de Interne și vicepremier Gabriel Oprea.
Nu este prima dată când ordinul de ministru a fost atacat în instanță, în 2018, Gabriel Oprea a atacat decizia și a pierdut. Cinci ani mai târziu, în 2023, Înalta Curte i-a dat câștig de cauză.
În această vară, CCR a decis definitiv că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă titlul „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
Potrivit deciziei CCR, dacă CNADTCU emite un verdict de plagiat pentru un titlu de doctor care a intrat în circuitul civil, este nevoie să meargă în instanță pentru a dovedi plagiatul.
Plagiatul lui Gabriel Oprea a fost descoperit de jurnalista Emilia Șercan . Aceasta a descoperit mai multe texte sau teze de doctorat plagiate de către politicieni de a-lungul timpului. În acest caz, jurnalista spune că Instanța a contestat procedura de retragere.
„Gabriel Oprea nu a contestat faptul că nu a plagiat, ci a contestat procedura de retragere a titlului de doctor. El a pierdut în primă instanţă, însă la ÎCCJ a avut câştig de cauză. (...) Ca urmare a deciziei CCR, vom mai vedea astfel de decizii şi în cazul altor plagiatori. Suntem în situaţia halucinantă în care ei sunt doctori plagiatori. Este efectul lobby-ului puternic în mediul academic şi politic al fostului ministru al Educaţiei Sorin Câmpeanu. Este victoria impostorilor”, a transmis Emilia Șercan potrivit G4media.ro .
Pe de altă parte, în opinia lui Gabriel Oprea sentința dată de Înalta Curte arată că nu a plagiat în teza de doctorat, potrivit unei declarații a lui Gabriel Oprea pentru Asociaţia Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor “Mihai Viteazul ”.
„Curtea Constituțională a României a stabilit, prin hotărâre definitivă și general aplicabilă, că titlul de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte. Totodată, hotărârea de guvern ilegală care stabilise contrariul a fost abrogată. (...)Verdictul definitiv de neplagiat dat astăzi de ÎCCJ demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine”, spune fostul vicepremier.
Sursa: adevarul.ro