Gabriel Biriş: 85% din veniturile bugetare provin doar din impozitarea muncii şi a consumului. E nevoie ca această filozofie să se schimbe!
Avem o supra-taxare a muncii, circa 85% din veniturile bugetare provin doar din impozitarea muncii si a consumului privat, a explicat joi Gabriel Biris, partener al firmei de consultanta Biris Goran, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate organizate de cursdeguvernare.ro. Biris propune simplificarea legislatiei, implementarea unei logici simple si eficiente de calcul care sa inlocuiasca stufosul mecanism actual, eliminarea exceptiilor si asezarea sarcinii fiscale uniform, în functie doar de CÂT venit este obtinut si nu în functie de CUM se obtine venitul. "Este imoral sa impozitezi profesorii cu 40% mai mult decat avocatii. Si v-o spune asta un avocat!", a mai adaugat Biris. (vezi in atasament prezentarea consultantului fiscal)
Ce a mai spus Gabriel Biris:
Mai pot fi luate masuri pentru dezvoltarea asigurarilor private de pensii si sanatate si, desigur, masuri severe de combatere a evaziunii în domeniuDin contributia la CAS- din contributia la pensii- se strang 38 de miliarde de lei, iar din celelalte taxe si impozite alte 118 miliarde. In total, grosso modo, la bugetul general consolidat se strang 156 de miliarde de lei, venituri fiscale. Daca ne uitam mai atent observam ca din impozitele pe salarii si din CAS se strang 55,3 miliarde de lei (35,4% din total) iar din TVA, inca 54,6 miliarde de lei, adica 35% din total. Deci impozitarea muncii si a consumului avem 70,4% din total. Daca mai luam in calcul si accizele- care sunt tot taxe suportate de consumatorul final- ajungem la concluzia ca 85% din veniturile bugetare provin din impozitarea muncii si a consumului privat. Si public, evident, dar din total consum, cel privat ocupa cam doua treimi ca pondere.
Avem o sarcina foarte mare pe munca, chiar si cu reducerea CAS. Putem sa facem comparatii cu alte state, dar ne comparam prost. Si asta pentru ca avem reglementari foarte cmplicate, avem o evaziune foarte ridicata
Am vazut acum un document al ANAF in care scrie negru pe alb ca antreprenorii/administratorii firmelor vor sa-si mareasca veniturile prin neplata taxelor si a impozitelor. Pe romaneste aproape ca ii face pe toti hoti. Si dupa aceea mai spune ca folosim munca la gri. Stie cineva ce e aceea munca la gri?
Posibila solutie sta in simplificarea legislatiei, implementarea unei logici simple si eficiente de calcul, ,eliminarea exceptiilor; asezarea sarcinii fiscale uniform, în functie doar de CÂT venit este obtinut si nu în functie de CUM se obtine venitul. De asemenea mai ot fi luate masuri pentru dezvoltarea asigurarilor private de pensii si sanatate si, desigur, masuri severe de combatere a evaziunii în domeniu.