Gabor (Asociația Procurorilor) despre MCV: Un raport obiectiv, care consemnează o serie de regrese
Președintele Asociației Procurorilor din România, Bogdan Gabor, a afirmat joi că raportul MCV, dat publicității miercuri de Comisia Europeană, este unul obiectiv, dar care consemnează o serie de regrese, cele mai mari amenințări consemnate în acest document, consideră el, fiind atacurile la adresa independenței justiției.
"Asociația Procurorilor vede un raport obiectiv, dar un raport obiectiv care consemnează și arată o serie de regrese și care accentuează pe faptul că pot fi redeschise o serie întreagă de capitole. Este evident că nu este un raport care să ne bucure, dimpotrivă, trebuie să ne responsabilizeze în continuare, dar cred că trebuie să ne responsabilizeze pe toți, toți actorii implicați în îndeplinirea acestor condiționalități. Trebuie să revenim la un dialog corect și la un dialog în favoarea României în final. Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotrivă, faptul că se discută în mod foarte clar și se spune în mod expres faptul că este posibil să se redeschidă o serie de capitole pentru care România a muncit foarte mult este de natură chiar să ne îngrijoreze. (...) În primul rând, cele mai mari amenințări consemnate în raport sunt atacurile la adresa independenței sistemului judiciar, inclusiv prin propuneri de modificare a diferitelor legi, fac referire la Ordonanța 13 și la cele două propuneri de modificare a legilor Justiției care sunt indicate în raport", a declarat Bogdan Gabor la sediul CSM.
El a făcut referire și la Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Națiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, publicat tot miercuri, în care se face trimitere la atacurile directe adresate lui Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.
"Tot ieri a fost publicat Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Națiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, în care consemnează aceleași atacuri la sistemul judiciar care pot afecta democrația din România. Mai mult, fac trimitere la atacurile directe adresate magistraților, asupra sistemului judiciar, dar și în mod direct procurorului general al României (Augustin Lazăr — n.r.) și procurorului-șef al DNA (Laura Codruța Kovesi — n.r.), ceea ce pot slăbi lupta anticorupție", a precizat Gabor.
Procurorul a adăugat că aspectele care țin în primul rând de afectarea independenței sistemului judiciar, care țin de atacurile concertate în special asupra procurorilor, mai ales a celor anticorupție, atacurile îndreptate asupra CSM sunt, din punctul de vedere al Asociației, aspecte care fac reversibilă reforma Justiției.
Întrebat dacă, în cazul în care legile Justiției vor fi modificate așa cum sunt discutate în Parlament, procurorii vor fi subordonați politicienilor, Gabor a răspuns: "Există acest risc".
AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)